Berta Sándor

Szilícium-helyettesítő anyaggal növelhető a számítási teljesítmény

A szakemberek a célra egy már ismert anyagot alkalmaztak.

Az MIT kutatói kiderítették, hogy a hagyományos és a kvantumszámítógépek számítási teljesítménye közötti különbség jelentős mértékben eltüntethető, ha az előbbieknél a szilícium tranzisztorok helyett indium-gallium-arzenid (InGaAs) tranzisztorokat alkalmaznak. Az indium-gallium-arzenid eddig szinte kizárólag az optoelektronika területén terjedt el és az elektromos jelek optikaiakra, illetve az optikai jelek elektromosokra való átalakítására használták.

Xiaowei Cai, az Analog Devices nevű félvezetőgyártó munkatársa, az MIT doktorandusza elmondta, hogy nem találtak komoly összefüggést az indium-gallium-arzenidből való tranzisztorok méretének csökkentése és a számítási teljesítmény mérséklődése között. Az utóbbi jelenség az oxidok megkötésére vezethető vissza.

Azt is sikerült kimutatni, hogy az oxidok megkötését nem lehetett megfigyelni magasabb frekvenciákon. Az 1 GHz-nél magasabb frekvenciákon az indium-gallium-arzenid-tranzisztorok kifogástalanul működtek. Cai hangsúlyozta, hogy hiszik, hogy az oxidok megkötésével kapcsolatos probléma konstruktív módosításokkal megoldható. A kutatást egyaránt támogatta a Defense Threat Reduction Agency és a National Science Foundation.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #3
  Ugye a kvantumszámítógép nem az anyagválasztás miatt gyorsabb, hanem mert egy tökéletesen másik technologia.
  Ne írjunk már butaságokat.
 • Sir Cryalot #2
  Ez arra van, hogy ha légiharc rakéták szenzorából (pl.) ki akarják olvasni ami benne van, akkor oda annál szélesebb adatbusz kell minél több pixel van, mert nem lehet helyszínen soros kimenetté alakítani csak úgy . Nyilván 8 millio párhuzamos kimenetet meg nem akarnak, sőt az lenne jó hogy ha olcsón lenne sok kicsi rakéta aminek nagy része üzemanyag. A szenzor meg úgy lesz olcsóbb hogy ha nincs szendvicsben adatfeldolgozó chippel , vagy pixel kimenet egyenként, hanem ha a szenzor végez sorosítást és kinyom egy gsps jelfolyamot . Azért kell oda tranzisztor.
 • Sir Cryalot #1
  "Az MIT kutatói kiderítették, hogy a hagyományos és a kvantumszámítógépek számítási teljesítménye közötti különbség jelentős mértékben eltüntethető, ha az előbbieknél a szilícium tranzisztorok helyett indium-gallium-arzenid (InGaAs) tranzisztorokat alkalmaznak. "
  xD
  Cikk:
  “They’re competitive with silicon technology.”

  "Cai hopes her team’s discovery will give researchers new reason to pursue InGaAs-based computer transistors. The work shows that “the problem to solve is not really the InGaAs transistor itself. It’s this oxide trapping issue,” she says. “We believe this is a problem that can be solved or engineered out of.” She adds that InGaAs has shown promise in both classical and quantum computing applications."

  NEM AZT MONDTA .