Berta Sándor

Infrafénnyel kommuni­kálhatnak a gépek

Az egyre nagyobb adatmennyiségek továbbításához elengedhetetlenek a megfelelő hálózatok is. Erre lehet megoldás egy új modul.

A nem központosított gyártáshoz fontos a gépek közötti kommunikáció és az új eszköz ebben segíthet. Szenzorok, gépek, vezérlő- és szabályozóegységek kommunikálhatnak egymással, s eközben hatalmas adatmennyiségeket cserélhetnek ki egymás között. A legpraktikusabb kétségkívül a vezeték nélküli adatátvitel lenne, de nem elég megbízható, nem túl hatékony és lassú. Viszont az infrafény már megfelelő sávszélességet kínál, hiszen az adatok így akár 12,5 Gbps-os sebességgel is továbbíthatók.

A Fraunhofer Intézet mérnökei egy olyan modult fejlesztettek ki, amely ilyen átvitelen alapul. Az eszköz csak rövid távolságon tudja biztosítani a 12,5 Gbps-os maximális adatátviteli sebességet, míg 30 méter távolságig ez a sebesség legfeljebb 1 Gbps. A modulnak köszönhetően nincs szükség drága üzemeltetésű és karbantartású rendszerekre, ami által tovább csökkenthetők a költségek.

Az új eszközt a dr. Frank Deicke által vezetett Optikai Vezeték Nélküli Kommunikációs Csoport fejlesztette ki, s a Plug-and-Play elv alapján egyszerűen integrálható a meglévő vezérlőrendszerekbe és infrastruktúrába. A Li-Fi technológián alapuló egység legkisebb mérete 2 x 2 x 2 mm lehet és a meglévő megoldásoknál sokkal megbízhatóbban, kisebb hibaaránnyal dolgozik. Emellett kevesebbet is fogyaszt és olcsóbb. Ráadásul az infrafényen alapuló adatátvitel még biztonságosabb is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montar #2
    Ez nem így van. A környezetből származó fényt klf. modulációkkal ki lehet szűrni. Ha úgy lenne, mint azt feltélezed, akkor nem működnének az iparban, hadászatban, s egyéb helyeken használt optikai szenzorok széles köre.
    Az én olvasatomban ez nem más, mint optikai Buetooth. De jó ötlet, lesz helye.
  • Macropus Rufus #1
    hmm... nekem van pár nano-kopterem, amik infrával irányíthatóak. Egy gond van velük, hogy ha erős a napfény, akkor nem irányíthatóak, ui. a szenzor nem képes érzékelni az infra sugarat az erős vényben. Ez szinte biztos, hogy az irodában is fent állhat.
    Pedig az 5let nem rossz, de az erős fény és/vagy szórt fény okozhat meglepit. És nem kell sok adatnak elvesznie ahhoz, hogy a fogadó semmit ne értsen az egészből.