Berta Sándor

Túl unalmas lenne a hírfolyam-algoritmus nélkül a Meta

A közösségi portál által alkalmazott szoftver ismét a bírálatok kereszttüzébe került.

Ismert tény, hogy Mark Zuckerberg nem foglalkozik a használt algoritmus negatív hatásaival, azokról szándékosan nem vesz tudomást. A közösségi oldalon a hírfolyam szűrésére alkalmazott szoftvert az elmúlt időszakban többször is módosították és ennek komoly negatív következményei voltak a platform vitakultúrájára. A negatív vagy megosztó tartalmak azóta sokkal nagyobb közönséget érnek el, mint a hagyományos bejegyzések. Mark Zuckerberget korábban több alkalommal is tájékoztatták a kiélezettebb anyagok okozta helyzetről, de azzal utasította el a felvetéseket, hogy semmi olyasmit nem lehet tenni, amely a felhasználói interakciók számát csökkentené.

Most a Meta belső dokumentumaiból kiderült, hogy a társaság azért ragaszkodik szinte görcsösen az algoritmushoz, mert anélkül unalmassá válhatna. Az elmúlt években számos alkalommal lefolytatott belső tesztek ugyanis azt mutatták, hogy a vitatott szoftver lekapcsolása drasztikusan rontaná a felhasználói élményt. Az ezt alátámasztó anyagok Frances Haugennek, a Facebook korábbi termékmenedzserének köszönhetően szivárogtak ki.

Az iratokból kiolvasható volt, hogy legalább két belső tesztben mutatták ki a Meta illetékesei, hogy az algoritmus alkalmazása nélkül a felhasználók sokkal rövidebb ideig és ritkábban tartózkodnának a platformon. Ezzel párhuzamosan visszaesne az interakciós hajlandóság is, például a megjelentetett bejegyzések kommentálása vagy a lájkolás. Egy hosszabb időszakot figyelembe véve pedig csökkenne a közösségi oldal látogatottsága.

Az Illinois-i Egyetem kutatói egy kísérletben bebizonyították, hogy egy közösségi hálózat a folyamatos növekedésről és a nyereségoptimalizálásról való lemondás veszélye nélkül algoritmusok és jutalmazási rendszerek (lájkok stb.) nélkül is működhet és fejlődhet. Ugyanakkor az algoritmus hiányában az üzemeltetőknek nem jelentene ekkora problémát a gyűlöletbejegyzések és az álinformációk kiszűrése és eltávolítása.

A Meta rendszerében jelen van a "Most Recent" nevű funkció, amely bármiféle rangsorolás nélkül egyszerűen csak az időben legutolsó bejegyzéseket teszi előre, de ez kilépéskor automatikusan kikapcsol és így az újbóli bejelentkezéskor ismét az algoritmus dönti el, hogy mit lásson a látogató. A kiszivárgott dokumentumok alapján a Facebook már 2014-ben azzal kísérletezett, hogy a funkciót bekapcsolva hagyja, azonban ez azzal a hatással járt együtt, hogy a hírfolyam iránti érdeklődés jelentős mértékben visszaesett. Ezért a belső egyeztetések során még az is szóba került, hogy a funkciót teljesen eltávolítsák a platform rendszeréből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #4
  Mondjuk a média már a vietnami háború óta ezt csinálja...
 • repvez #3
  mindenkinek anynira lenne unalmas amennyire az ismerösei. de legalább nem lenne ennyi fake szemét az oldalon és nem kurná fel az agyát az ember, talán lenne értelmes társalgás is és ténylegesen a személyes kapcsolattartás lenne a cél.
  DE itt ez nem szempont,
  Ha az lenne a cél, hogy tényleg megtaláld az ismeröseidet rokonoaidat, akkor talán a legjobb kereső lenne bene, amivel tudnál szürni a különbözö kritériumokra, hoyg megtaláld a rokonokat ismerösöket osztálytársakat, aki talán nevet váltott mior férjhezment vagy elköltözött és ezért nem találod.

  DE most erre esély sincs, mert ilyen szar kereső nincs máshol, hogy még akkor se találod meg akit keresel akirol mindent tudsz .
 • asgh #2
  Ez pontosan ugyanolyan botrány, mint amikor a dohánycégek szándékosan rákkeltő anyagokat raktak a cigarettákba, hogy erősítsék az addikciót.
 • Sequoyah #1
  Miert nem inditanak haborut valahol, es kezdenek embereket gyilkolaszni es kozvetitik eloben? Az biztons meg tovabb javitana a latogatottsagon. Latszolag moralis korlataik nincsennek...