Berta Sándor

Lekapcsolja automatikus arcfelismerő rendszerét a Meta

A közösségi platform ráadásul az eddig összegyűjtött adatokat is törölni fogja.

Jerome Pesenti, a Meta mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke a blogbejegyzésében kifejtette, hogy leállítják az arcfelismerő rendszerüket, amelyet eddig a regisztrált tagjaik egyharmada aktivált. Ezzel párhuzatársaság eltávolítja az eddig megszerzett arcképeket is, amelyeket több mint egymilliárd személyről gyűjtöttek össze. A menedzser a lépést többek között adatvédelmi aggályokkal és a technológia rossz hírnevével indokolta. A döntést a következő hetekben ültetik át a gyakorlatba, ennek köszönhetően az arcfelismerő funkció bekapcsolását korábban engedélyező tagok fotói nem lesznek automatikusan felismerhetők a fényképeken és a videókban. Emellett a neveik sem jelennek majd meg a képeken.

Pesenti rámutatott, hogy ez a lépés - a technológia történetében - az egyik legnagyobb változást jelenti az arcfelismerés használatában. Rá kellett jönniük arra, hogy a technológia különleges esetekben nagyon hasznos lehet, de egyre nagyobbak az aggodalmak az arcfelismerés alkalmazásával kapcsolatban. A szabályozásért felelős hatóságok is azon vannak, hogy világos szabályokat alkossanak meg a technológia használatára.

A menedzser ugyanakkor világossá tette, hogy nem adják fel teljesen a technológiával és annak alkalmazásával kapcsolatos elképzeléseiket, továbbra is foglalkoznak fognak azokkal és a folyamatba külső szakértőket is be fognak vonni. A megfelelő szabályozás hiánya és az ahhoz kapcsolódó bizonytalanságok miatt a Facebooknak az az álláspontja, hogy a technológiát csupán néhány alkalmazásra kell korlátozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Major #6
  https://twitter.com/METAPCs/status/1453812197260345346
 • repvez #5
  ja mert már nem ilyen rlavult modon akarják megszerezni az adatokat, hogy csak 2D-s képek.
  Nekik majd ott lesz a VR-hez köthető teljes arc és test avatar amihez majd az uj VR szemüveh folyamatosan figyeli az arcod .
 • Sir Cryalot #4
  föbö
 • cateran #3
  A valoszinuleg nem hasznalhatjak nem egyenlo a nem hasznalhatjakkal, tehat jelenleg Meta..deal with it...(jesszum, el sem hiszem, hogy a google translate/copy-paste bajnokokat kellett bevedenem...)
  https://about.fb.com/news/2021/11/update-on-use-of-face-recognition/
 • Lapajka #2
  Amíg megszokja a nagyérdemű, jó volna zárójelben odaírni, hogy (korábbi Facebook)...
 • Major #1
  Gondolom az sg felé még nem jutott el a híre annak, hogy valószínűleg nem használhatják meta nevet, de ez úgy látom nem jelent problémát.