Berta Sándor

Nem elég hatékony a Facebook tartalomtörlő algoritmusa

A szoftver nem ismeri fel jól a vitatható felvételeket és nem is törli azok mindegyikét.

A The Wall Street Journal a Facebook Files című cikksorozat részeként jelentette meg azt az anyagot, amely a közösségi platform által alkalmazott automatikus gyűlöletbeszéd-felismerő rendszer hatékonyságát kérdőjelezte meg. Az újság Frances Haugen egykori menedzser által kiszivárogtatott belső dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a használt mesterséges intelligencia csak minimális sikert ért el a gyűlöletbeszédek, az erőszakot megjelenítő és más problémás videók eltávolításának a területén.

A 2019-es iratok alapján nehézséget okozott a véres kakasviadalokat és az autóbaleseteket mutató tartalmak azonosítása és kiszűrése, de ugyanígy problémás volt a lövöldözésekről szóló felvételek felismerése vagy azok és egy autómosós anyag összekeverése, tévesen értelmezése. 2019-ben egy Facebook-kutató úgy becsülte, hogy a mesterséges intelligencia csak a gyűlöletvideók kettő százalékát ismerte fel és törölte. Idén nyáron a vállalat egy másik csoportja ezt az arányt 3-5 százalékra becsülte, míg az erőszak elleni irányelvet megsértő és más tartalmak esetében csak 0,6 százalékra.

A Facebook visszautasította az állításokat, mondván nem az a fontos, hogy mennyi felvételt töröl a mesterséges intelligencia, hanem az anyagok terjedése, vagyis, hogy hány videót látnak valójában a felhasználók. Ez az arány 0,05 százalék, vagyis 10 000 megtekintett tartalomból csak 5 a gyűlöletbeszéd.

Guy Rosen, a Facebook integritásért felelős alelnöke a blogbejegyzésében azt írta, hogy automatikusan csak az egyértelmű eseteket törlik. Meg kell bizonyosodniuk arról, hogy valóban gyűlöletbeszédről van-e szó, mielőtt valamit eltávolítanak. Amennyiben csak lehet, hogy az, de nem biztos, akkor a jelenlegi technika képes csökkenteni a terjesztését vagy nem javasol olyan csoportokat, oldalakat és felhasználókat, akik rendszeresen ilyen bejegyzéseket tesznek közzé. Ezenkívül vannak módszereik az olyan felvételek megjelölésére, amelyeket manuálisan kell átvizsgálni.

A The Wall Street Journal erre úgy reagált, hogy sokan átcsúsznak a szűrőkön és a Facebook számos számot megszépített. 2019-ben például nem csak a külső moderálási csoporttagok munkaóráit csökkentette, hanem egy új algoritmust kezdett alkalmazni, amely oda vezetett, hogy számos felhasználó bejegyzései egyszerűen ignorálva lettek, mert a rendszer valószínűtlennek tartotta a jogsértést. Ezzel párhuzamosan a panasztételi folyamat is bonyolultabb lett, ami miatt sokkal kevesebb vitatott anyagot jelentettek. Az óriáscég szóvivője erre azt mondta, hogy mindennek a rendszer hatékonyságát kellett volna növelnie, ehelyett kénytelenek voltak a panasztétel során visszatérni az eredeti eljárásrendhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bmw #8
  Ha vkinek nem tetszik a masik velemenye manapsag egyszeru ramondani rasszista, antiszemita, homofob stb.... szanalmas...
 • bdzsana #7
  Nem a szivem csücske a Facebook de azért nem is irigylem őket. Ha nem szűri a tartalmakat akkor nem lép fel a rasszizmust meg álhíreket ellen, ha szűri akkor meg cenzúrázik a mocsok. Másodpercenkénti több száz bejegyzést és videót kellene szűrniük egy olyan szabály alapján ami mindenkinek megfelel, de ilyen szabály nincs és nem is lesz.
  A kormányok nyomást gyakorolnak a közösségi oldalakra, de konkrét definíciót nem adnak a moderációt illetően, ezt a közösségi platformokra hagyják. Így majd közhangulattól függően lehet őket vádolni az álhírek terjedése miatti sikeretelen járványkezeléssel, vagy éppen fordítva, cenzúrával, választásokba való beavatkozással.
 • noland #6
  Aztán jöhet a totális megsemmisítés, a végtelen szeretet nevében... :D Sajnos, egy újszülöttnek viszont minden vicc új.
 • end3 #5
  Csak azt a pár száz millió rasszista és konzervatív felhasználót kell kitiltani és megszűnik a "gyűlöletbeszéd". Ilyen egyszerű!
 • Sydra #4
  pee pee poo poo
 • Sydra #1
  "automatikus gyűlöletbeszéd-felismerő rendszer"
  Az mi! :D
  Jajj ne! Valaki leírt valamit egy random honlapon, amivel nem értek egyet és a facebook nem törölte automatikusan! Így mások is el fogják tudni olvasni. Nem hagyhatom, hogy mások olyat olvassanak, amivel én nem értek egyet! Jaaaajjj! Így nem fogok tudni aludni! Gyorsan írok is egy cikket róla!
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.10.20. 07:37:11