JohnnyCage

Az Egyesült Királyság elutasítja a CD-R adót

[Register] Nemrégiben látott napvilágot a hír, hogy egyes európai országok extra adóval kívánják terhelni az illegális másolatok készítésére alkalmas PC eszközöket, leginkább a CD-írókat. Az Egyesült Királyság a napokban elutasította a tervezetet.



Több európai ország, élükön Németországgal a jövőben extra adóval sújtja majd azokat a számítástechnikai eszközöket, amelyek illegális másolatok készítésére alkalmasak. Ilyen és ehhez hasonló különadó jelenleg is létezik bizonyos elektronikai eszközökre, mint például a videómagnó, és egyes országokban ezt a különadót szeretnék most kiterjeszteni néhány számítástechnikai részegységekre.

Mint már korábban lehetett tudni, Németország elsőként fogja ezt a kiterjesztést elvégezni. A múlt héten azonban az Európai Unió parlamentje napirendre tűzött egy rendeletet, amely a szerzői jogok védelméről szól. A rendelet szerint a tagországok jelenlegi médiaadói helyett egy egységesített változatot kell bevezetni az Európai Unió minden országában. Hosszas lobbizás után a zene- és filmiparnak sikerült elérnie, hogy a készülőben lévő adórendszer úgy legyen megalkotva, hogy a kiadók kompenzációt kapjanak az illegális másolatok készítésére alkalmas médiák adójából. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az érintett termékeken nagyobb adó lesz. Az Egyesült Királyság kormánya azonban határozottan ellene van egy efféle extraadónak, derült ki a Department of Trade and Industry (Kereskedelmi és Ipari Minisztérium) szóvivője által a Financial Times-nak adott interjúból.

A DTI elmondása szerint egyetértenek a rendelet néhány részével, amelyek főként a szerzői jogok védelmének növelését szolgálják. Véleményük szerint viszont az üres kazettákra, MiniDisc lemezekre, CD-R írható lemezekre és hasonló médiákra, valamint az ezek írására alkalmas eszközökre kiadni tervezett extraadó bevezetése nem elfogadható, közölte a szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Álmos Medve #15
    Ilyen létezett már korábban is. Most is fizetsz ilyen adót, amikor veszel egy üres magnókazettát, sőt a fénymásolók árában is van valami ilyesmi.
    Itt jelenleg az látszik, hogy a pénznek nagy a hatalma. A zenei illetve multimédiás piac nagy pénzeket rejt, ugyanakkor itt a legkönnyebb lemásolni a dolgokat minőségvesztés nélkül. Hát a RIAA meg a hozzá hasonlók kitalálták, hogy legalább így lehessen egy kis extra profitra szert tenni. És itt európában sikerült is nekik meghatni a politikusok szívét...
    Hát ez van. Hamarosan mi is Európa részei leszünk...
  • Gab #14
    Én arra gondoltam, hogy lehetne a szoftverek után még napi adót is beszedni. Sőt, a géped bekapcsolása után is, hiszen a gombod is amortizálódik és 1* az szar lesz, nemde? Hát akkor a szoftvereknél miért is ne?
    Amúgy én írok CD-t és legálisat meg néhány backup -ot. Akkor most mi van? Vegyek 100 e -ért CD -írót, mert nem akarok vinyót venni + rackot,h ogy ki - be rakossgassam meg ne indítsak mindig újra? Hát ezt a ******** ki bírta kitalálni??? EGY EKKORA BAROM ÖTLETET MÁR RÉGEN HALLOTTAM. Melyik agyatlan kretén bírt ilyen nevetségesen ostoba, s egyben eleve elvetélt, ötlettel előállni? Tuti, hogy valamilyen politikus lehetett, mert más nem bír ilyen esztelen ötletekkel előállni...

    Jelige: "Szép és új világunk"

    Várom CD-ÍRÓ vásárlóimat a bolhapiacon. CD-ÍRÓ / ÁR -> TEAC 32* / 150 e.. na igen, hát idő közben emelni kell az árat, nemde? :-)

    Amúgy ne vegyetek fel semmit sem a rádióból, mert az már eleve törvénysértés, wili? :-)

    Na, várok még pár jó ötletet..
  • Efreet #7
    Scooter meg fogsz lepődni. Japánban meg Angliában is vannak utcai 'Tisztalevegő' automaták... 1 maszk, 1 pénzbedobó, és... sajnos ez a jövő (?) Én szeretem a cyberpunkot, de csak zenében meg szerepjátékban. Abszolút nem tartozik ide, csak a levegő-adóról jutott eszembe.
  • Pali #2
    Egyetértek Csattival.