Berta Sándor

Egyre inkább a saját chipekre épít az Amazon

A kereskedelmi platform felhőrészlege az AMD, Intel, nVidia alkotta trióval akarja felvenni a versenyt.

* Az Amazon Web Services (AWS) merész terveket tűzött ki a közelmúltban, amikor úgy határozott, hogy saját maga tervezi meg a chipjeit, de a döntés nagyon sikeresnek bizonyult. Dave Brown, az AWS virtuális szerverekért felelős vezetője kifejtette, hogy a lehető legtöbb alkalmazás esetében akarnak nagyobb teljesítményt és alacsonyabb árakat biztosítani, ennek a célnak az elérése érdekében pedig a chipek fejlesztése rendkívül fontos a számukra.

A felhőrészleg ügyfelei már számos különleges chip közül választhatnak. A legismertebb a Graviton-sorozat, amelyet általános számítási feladatokra alkottak meg. A társaság ennél a termékcsaládnál az ár-teljesítmény arány 40 százalékos javulásával számol. Ez azt jelenti, hogy ha egy számítási feladathoz eddig 100 szerver kellett, akkor most már 60 is elegendő lesz. A Graviton-sorozatot alkalmazza többek között a Twitter. A másik jelentős chipsorozat az Inferentia, amely a gépi tanulás esetében nyújt hatékonyabb adatelemzést, míg a Trainium, amely a neurális hálózatok képzését javíthatja fel.

Az Amazon Web Services a kezdetektől számos virtuális rendszert futtatott a szerverein. Miután voltak problémák, ezért a vállalat egy idő után hardvereket kezdett fejleszteni, hogy az ügyfeleinek nagyobb sávszélességet tudjon kínálni. Az első termékek hálózati komponensek voltak, majd azokat más eszközök követték. Brown rámutatott, hogy ezáltal jelentős mértékben növelték a rendszerek teljesítményét. Ekkor jött az ötlet, hogy az ügyfeleiknek saját chiptechnológiát is kínálhatnának, ez pedig lehetővé tette az ár-teljesítmény arány javítását. Ezzel a chipipar lassú tempójára reagáltak.

Az AWS sikere a számítási felhőtechnológia egyik atyjának számít, így rengeteg tapasztalatra tett szert az elmúlt 15 évben. A saját fejlesztésű megoldások az ARM tapasztalatán alapulnak, a chipeket szerződéses gyártók készítik. Brown ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Intel és az AMD képviselőivel egyaránt jó a kapcsolatuk, mindkét óriáscég "fantasztikus üzleti partner". Az AMD, az Intel és az nVidia azért sem örül a fejleménynek, mert egyrészt az Amazon olyan vetélytárs, amelyet komolyan kell venni, másrészt a példát követi a Facebook, a Google és a Microsoft is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!