Berta Sándor

Az Intel segítségével épít chip-ökorendszert az USA

Az óriáscég az amerikai védelmi minisztérium megrendelésére szállít eszközöket.

A szaktárca azzal bízta meg az Intelt, hogy olyan chipeket fejlesszen ki és készítsen, amelyek a Pentagon kritikus fontosságú rendszereihez használhatók. A megrendelés célja egy chip-ökorendszer felépítése az Amerikai Egyesült Államokban, ezzel párhuzamosan pedig a helyi gyártás segítése és a külföldi gyártóktól való függőség csökkentése.

A megbízás részét képezi a Rapid Assured Microelectronics Prototypes – Commercial (RAMP-C) nevű programnak, amely elsődleges célja a félvezetőket gyártó üzemek felépítése az USA-ban. Így akarják biztosítani, hogy az amerikai védelmi minisztérium hozzáférést szerezhessen a fontos félvezető-technológiákhoz és az Amerikai Egyesült Államok vezető legyen a chiptervezési és a chipgyártási technológiák kifejlesztésének területén.

A szaktárca választása azért esett az Intelre, mert az USA-ban egyedüli vállalatként felelt meg a támasztott követelményeknek. Ugyanakkor a társaság a projektben együtt fog működni más piaci szereplők, így a Cadence, az IBM és a Synopsys szakembereivel.

A Semiconductor Industry Association (SIA) szakmai szervezet adatai alapján az elmúlt években jelentős mértékben csökkent az Amerikai Egyesült Államok részesedése a globális chipgyártásban. 1990-ben az arány még 37 százalék volt, míg most mindössze 12 százalék. Mindez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az AMD vagy éppen a Qualcomm már csak a chipek tervezésére összpontosítanak, míg a gyártást átengedik az olyan partnereiknek, mint a GlobalFoundries, a Samsung és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #3
    "nem zavarja, hogy".... Nem.
    Első az istenített profit!
    Majd az adófizetők pénzén odamennek a repülőgép anyahajók és az adófizetők gyerekei meghalni, csak hogy megvédjék a cégek érdekeit.
  • Sequoyah #2
    Politikatol foggetlenul, nem csak minden kormanynak, de minden vallalatnak is oriasi kockazat, hogy gyakorlatilag a OSSZES gyartokapacitas Taiwanban van... Ez akkor is kockazatos lenne, ha Taiwan a vilag legbekesebb orszaga lenne, es taposna a sarkukon kina, varva az alkalomra hogy elfoglalhassa.

    Nem is ertem hogy a vallalatok miert nem kapnak eszhez, es rendelnek mashonnan. Az Apple-t pl nem zavarja, hogy 0nal sokkal nagyobb esellyel az OSSZES csipjuket elveszithetik, es akkor maximum tokokat arulhatnak a regebbi telefonokhoz, de amugy lehuzhatjak a rolot?
  • kvp #1
    Ez tortenik ha a katonailag fontos teruleteket kiszervezik kulfoldre. Ha az a kulfold eppen egy katonailag ellenseges orszagban van, akkor az adott katonai kepesseget elveszti a kiszervezo orszag. Jelen esetben a chipgyartas teljes kiszervezesevel a modern hadviseles lehetosege esne ki. Az intel eseten is csak a ceg globalis gazdasagi versenybeli lemaradasan mulott hogy meg volt gyaruk az USA-n belul. Ha nem maradnak le a versenyben mar csak tajvani es kinai gyaraik lennenek.