Berta Sándor

Már a második félévtől gyárthatja az Intel processzorait a TSMC

A tajvani konszern üzemeiben néhány hónapon belül elkészülhetnek az első CPU-szállítmányok.

Néhány napja az Intel tárgyalásokat kezdeményezett a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) és a Samsung képviselőivel arról, hogy a jövőben a két társaság készítse a csúcskategóriás processzorait. Akkor arról volt szó, hogy a TSMC képviselőivel zajló tárgyalások már előrehaladott szakaszban vannak, de a 4 nanométeres eljárás a megfelelő sorozatgyártási színvonalon csak 2022 végén kezdődhet el.

Most a TrendForce elemzői viszont ágazati forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a tajvani óriáscég létesítményeiben már az év második felében elkezdődhet a processzorok gyártása. Sőt, a TrendForce munkatársai konkrét ütemtervet is közöltek, amely alapján a TSMC először a Core i3 CPU-kat készítheti majd nagyobb számban és 5 nanométeres gyártási eljárással.

Az Intel prémium- és a középkategóriás processzorainak a gyártása várhatóan 2022 második felétől kezdődhet el, ugyanakkor azok már 3 nanométeres eljárással készülhetnek majd. Az Intel leginkább azért került nehéz helyzetbe, mert a TSMC elsősorban az Apple új M1 CPU-it gyártja 5 nanométeres eljárással és csak a fennmaradó kapacitásokat tudja az Intel processzorainak készítésére fordítani. Az még kérdéses, hogy a tajvani vállalat mikor fogja tudni először alkalmazni a 3 nanométeres gyártási eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #12
    Azért ne hasonlítsuk már össze a hangyát a bálnával (vagy a bolhát az elefánttal)! :)
    A Nokia soha nem volt akkora cég, mint az Intel tizede - ráadásul csak 1 lábon álltak. Az Intel még most is simán fel tudná vásárolni mind az AMD-t, mind az NVIDIA-t - akár egyszerre is. Mert ők ekkora (mamut)cég. Illetve még annak ellenére, hogy gyártástechnológiai hátrányban vannak, még így is hatalmas a hasznuk (a bevételeikről már nem is beszélek). Vagyis sokáig ki tudják húzni, ha akarják.
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2021.01.21. 07:48:38
  • Agyturbinikusz #11
    "Az Intel elég nagy cég ahhoz, hogy nagyon messze legyen attól, hogy eltűnjön, vagy bárki felvásárolja"
    Kend hallotta mar a NOKIA nevet?
  • Agyturbinikusz #10
    Ez nem szegyen, hanem termeszetes, egyetlen dolog allando, a valtozas, semmi nem tartott, es nem is fog orokke tartani, meg az emberi nyomurusag is meg fog szunni, amint kiirtja magat az ember.
  • Vanek úr #9
    Az Intel elég nagy cég ahhoz, hogy nagyon messze legyen attól, hogy eltűnjön, vagy bárki felvásárolja. Vagyis az általad írt " Ez a kiszervezes az intel kinai (na jo tajvani) kezbe kerulesenek elso lepese." dolog nagyon nem igaz. Ha igaz lenne, akkor már az AMD is régen kínai (vagy tajvani) kezekben lenne, hiszen azt már jópár évvel ezelőtt megtette (abból lett a GloFo). Aztán most meg a kínai kezekbe kerüléstől olyan távol vannak, mint Makó Jeruzsálemtől. :) Pedig nekik nem volt annyi lábon álló cégük, mint az Intel-nek a saját cégcsoportja. :)
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2021.01.16. 23:26:14
  • Vanek úr #8
    Tévedés. Az AMD nagyrészt a TSMC-nél gyártat, mert a GloFo nagyon hamar feladta a versenyt a gyártástechnológia terén. A GloFo-nál már csak 'alibi' gyártás megy az AMD részéről, mert ugyan a szétválásuknál szerződésben rögzítették a gyártatásokat hosszabb távra, de mivel a GloFo feladta a versenyt, így már csak a 'mellékes' dolgok gyártása megy ott (chipseteket, a chipsetek alapján IO die-okat, meg hasonlókat termelnek, amik még a nagyobb méret (12-14nm) mellett is olcsóan, de még jó minőségben gyárthatók). Vagyis az AMD-nek már nem sok köze van a GloFo-hoz, így az már régen nem is az ő gyára. Azt már inkább arab befektetők irányítják, és már nagyon nem az AMD a fő ügyfél sem.
  • VolJin #7
    Hogy a világ vezető chipgyártója lemaradt a gyártástechnológiában...
  • VolJin #6
    Az AMD-vel ez már megtörtént...
  • kvp #5
    A sajat gyaraiban, amik az AMD tulajdonosi korebe tartoznak. Hasonloan ahogy a Google is csak a betuleves (Alphabet) cegcsoport egyik reszlege.

    https://en.wikipedia.org/wiki/GlobalFoundries

    Ahogy latszik az AMD cege gyartja a Broadcom, Qualcomm es STM processzorokat is. Kb. ahogy a Samsung is maganak gyart, meg mindenki masnak aki megfizeti.
  • Major #4
    Az AMD hol gyárt?
  • kvp #3
    Az intel lemaradt a fejlesztesben. Altalaban az innovacioban lemarado cegek eloszor a gyartast szervezik ki, majd a gyarto ceg megveszi az addigra kiuresedett markat is. Pontosan ez tortent az IBM-mel is, a vegen fillerekert megvette a jogokat a Lenovo. Ez a kiszervezes az intel kinai (na jo tajvani) kezbe kerulesenek elso lepese. Vicces lenne par ev mulva intel markajelzesu kinai arm-okat latni, de kb. erre lehet szamitani ha nem kapjak ossze magukat es epitenek sajat gyarat, sajat technologiaval.