Berta Sándor

Harc indult az Intel új európai gyáráért

A létesítmény szempontjából több helyszín is szóba jöhet.

Pat Gelsinger, az Intel új első embere május elején Európában járt és találkozott többek között Peter Altmaier német gazdasági miniszterrel, Markus Söder bajor miniszterelnökkel és Thierry Bretonnal, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosával. A tárgyalások témája az volt, hogy a gyártó milyen feltételek teljesülése esetén építhetné fel a kontinensen a chipüzemét. Az utóbbi beruházásának azonban komoly ára lenne, Gelsingerék ugyanis 8 milliárd euró állami támogatást várnának el.

Most ismertté vált, hogy Drezda mellett akár a bajorországi Penzing melletti egykori légibázis területén is felépülhet az Intel új gyára. Az utóbbi helyszín mellett szól, hogy jól megközelíthető, Münchentől körülbelül 60 kilométerre nyugatra, az A96-os autópálya mellett található és 2017-ig a német hadsereg használta, azaz nagyon jó állapotban van. Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy a lehetséges beköltözés kiváló esélyt kínálna a szövetségi tartomány számára arra, hogy rávilágítson: nagyon jó gazdasági helyszínnek számít. Mind Penzing községi tanácsa, mind Landsberg városi tanácsa támogatná a beruházást.

További előnyt jelentene, hogy az Intel a németországi üzletét Münchenből irányítja és számos partnernek az irodaháza, illetve létesítménye található a metropoliszban, például az Infineon és a Texas Instruments üzeme is. Frank Bösenberg, a Silicon Saxony nevű szövetség ügyvezetője kiemelte, hogy ők számítanak elsőnek az európai félvezető-gyártási helyszínek között és nehéz lenne olyan érveket találni, amelyek Szászország ellen szólnának. A Drezda körüli régióban a kutatási szektor és a félvezetőcégek kapcsolata egyedülálló. Az Intel közölte, hogy még nem hozott döntést a kérdésben és Franciaország, illetve a Benelux államok is a lehetséges helyszínek között szerepelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #2
    ,
  • intl #1
    .
    Utoljára szerkesztette: intl, 2021.06.22. 17:33:26