Gyurkity Péter

Szűkíti a GPU-k támogatását az AMD

A Polaris és a Windows 10 lesz a minimum, ezzel követik a nagy rivális példáját.

Még a hónap közepén számoltunk be arról, hogy miközben az AMD már az RDNA 3 fontosabb részletein dolgozik, az nVidia a maga részéről leszűkíti a saját grafikus vezérlők hivatalos támogatását, hiszen a friss meghajtó már csak az újabb hardvert és szoftvert kezeli. Az AMD most követi a példát, a főbb tudnivalókat alább olvashatjuk.

A cég kedden tette közzé a friss verzió, vagyis a Radeon Software Adrenalin 21.6.1 fontosabb részleteit, amely többek között ugyanezen okból, vagyis a hivatalos támogatás leszűkítése kapcsán igazán érdekes. A hangsúly a bejelentésben persze nem ezen van, a vállalat inkább azt emeli ki, hogy a meghajtó már a FidelityFX Super Resolution (FSR) névre keresztelt technológiát is támogatja, ez ugyanis a DLSS riválisaként rajtol hamarosan el, kifejezetten a Dungeons and Dragons: Dark Alliance játékra való optimalizálással, bár a Computex alatt a cég még a Godfall bemutatásán keresztül illusztrálta a főbb előnyöket. Azt korábban elárulták, hogy 6 másik hasonló játék lesz elérhető a megjelenés pillanatában, hozzájuk később számos további alkotás csatlakozik majd, viszont számunkra talán érdekesebb részlet, hogy mely hardver támogatását őrzik meg a friss meghajtóban.

A főbb változások listáján azt is megtaláljuk, hogy a 2016-ban piacra dobott Polaris lesz a legrégebbi, továbbra is támogatott generáció, ezzel tehát a Radeon RX 400 és a még újabb fejlesztések maradnak a listán. A frissen bemutatott, laptopokba szánt RX 6800M szintén bekerült ebbe a körbe, bár érdekes módon a némileg gyengébb 6700M még mindig nem bukkan fel itt, annak ellenére, hogy ez a típus ugyanazon alapokra épül. Ami a hivatalosan támogatott operációs rendszereket illeti, ezen a téren a Windows 8.1 és a még régebbi példányok búcsúznak, vagyis a Windows 10 64 bites változata marad az egyetlen támogatott platform (legalábbis a Microsoft vonalán), ezt az nVidia szintén meglépte, ahogy arról a fent hivatkozott hírben mi is írtunk.

A rivális ezzel a lépéssel a 2013 után piacra dobott megoldásokat támogatja tovább, az AMD esetében viszont 2015 jelenti a fontos határvonalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!