Berta Sándor

Robotkutyát fejlesztett a Xiaomi

A kínai gyártó terméke jóval olcsóbb az amerikai verziónál és bárki fejleszthet rá.

A The Verge számolt be arról, hogy a Xiaomi egy olyan robotkutyát tervezett, amely nagyon hasonlít a Boston Dynamics által korábban megalkotott Spot nevű modellre, de könnyebb annál. Amíg a Spot 5,3 kilogramm súlyú, addig a Xiaomi CyberDog csupán 3 kilogrammos.

Az új megoldás a világ legkisebb mesterséges intelligencia szuperszámítógépére, az nVidia által készített Jetson Xavier NX nevű rendszerre és a saját fejlesztésű szervomotorokra épül. Azért, hogy a gép érzékelni tudja a környezetét és kapcsolatba tudjon lépni azzal, összesen 11 szenzorral szerelték fel, köztük érintés- és ultrahangos érzékelőkkel, valamint kamerákkal és GPS-vevőegységgel.


A Xiaomi közölte, hogy a robotkutya képes követni a tulajdonosát, engedelmeskedik a kiadott parancsoknak és kikerüli az útjába kerülő akadályokat. Emellett akár hátrafelé is tud szaltózni is és másodpercenként 3,2 métert tehet meg. A CyberDog tudja azonosítani az emberi testtartást vagy az arcokat, hogy felismerhesse egy csoport tagjait.

Az új fejlesztést ellátták három USB Type-C-csatlakozóval és egy HDMI-kimenettel, ezáltal a hardver az egyedi igényekre szabható és Light Detection and Ranging (LiDAR) szenzorokkal, fényszórókkal és panorámakamerákkal egészíthető ki. A termék alkalmazás segítségével vezérelhető és a bevezető ára körülbelül 1300 euró. Összehasonlításul: a Spot ára közel 64 000 euró.

A gyártó nem árulta el, hogy mi volt a konkrét célja a nyílt forráskódú robot kifejlesztésével és piacra dobásával, amelyből egyelőre csak ezer darabot akar értékesíteni - valószínűleg ez indokolja a borzasztó alacsony árat. A célközönséget elsősorban a vállalat készülékeiért rajongó személyek és fejlesztők teszik ki azért, hogy tanulmányozhassák a megoldásban rejlő lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    némi hasonlóságot mutat boston dynamics fejlesztésével... mikre képesek a véletlenek.
    És mivel semmiféle kutatás nincs mögötte ezért még szép, hogy olcsóbb.
    Csak vélhetően hosszú távon nem lesz olyan jó.
  • kvp #3
    Ez egy open source, hazilag fejlesztheto platform. Jo felderitesre, jarorozesre, stb. A ceg csak az alap robotot adja es azt szerel ra minden vevo amit akar. Igazabol ugy nez ki, hogy a ceg meg akarta mutatni, hogy tud ilyet is ha akar es mivel bovitheto, ezert mas cegek fejleszthetnek belole vegtermeket vagy hasznalhato oktatasi celra is.
  • Relixo #2
    És ennek mi értelme amúgy?!
    Rákötöm a csomagokat bevásárlásnál és hozza nekem vagy mi ? :D
  • Cyberdog #1
    Előbb volt az én nevem... :)