Berta Sándor

Robotujj azonosítja a felszín alatt lévő dolgokat

Egyszerűbbé válhat a talaj alatti objektumok észlelése.

Az MIT kutatói megalkották a Digger Finger nevű robotujjat, amelyet érzékeny érintőszenzorokkal szereltek fel és alkalmas arra, hogy akár a betemetett bányaaknákat vagy a felszín alatti kábeleket felderítse. Az új rendszert Radhen Patel, az MIT munkatársa és kollégái fejlesztették ki. A szakember kifejtette, hogy az idő előrehaladtával a robotok egyre jobbak lettek a tárgyak azonosításában. De volt egy komoly probléma, csak akkor tudták hatékonyan észlelni a dolgokat, ha azok a felszínen voltak. A felszín alatti objektumok felderítése sokkal nehezebb volt.

Az aknák azonosításához egy robotnak vékony és robusztus ujjakra van szüksége, hogy épségben elvégezhesse a feladatot. Ezzel párhuzamosan azonban az ujjaknak hajlékonyaknak is kell lenniük, hogy ha például egy kővel találkoznak, akkor kiszabadíthassák a beragadt elemüket és ne legyen akadályozva az előrehaladása. Emellett még elég érzékenyeknek is kell lenniük, hogy észlelni tudják a keresett tárgyakat.


Az elvégzett kísérletekben a Digger Finger képes volt átfúrni olyan anyagokon, mint a homok és a rizsszemek, továbbá korrekt módon felismerte azokat a tárgyakat, amelyekkel e folyamatok során találkozott. Eddig az ilyen munkákhoz szükség volt földradarra vagy ultrahullámú berendezésekre, de azok hátránya az volt, hogy a segítségükkel nehezen lehetett megkülönböztetni például a köveket a csontoktól.

Egy korábbi munkájukban a tudósok módosították a GelSight nevű taktikai szenzort, amely egy világos gélből állt és egy tükröződő membránnal volt bevonva. Ez utóbbi eldeformálódott akkor, ha különböző objektumokkal találkozott. A membrán mögé három, eltérő színű LED-et és egy kamerát szereltek fel. A fény áthatolt a gélen a membránra, míg a kamera összegyűjtötte a visszatükröződési mintákat, így pontosan ki lehetett számolni a tárgyak alakját. A szenzor ugyan kiválóan működött, de nehézkes volt. A Digger Finger esetében lekicsinyítették az érzékelőt, megváltoztatták a formáját és csökkentették a LED-ek számát, továbbá azokat egy fluoreszkáló színnel ötvözték. Az eredmény egy olyan ujj lett, amely könnyedén be tudott hatolni a lazább talajrétegekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!