Berta Sándor

Beváltak a robotszerű guruló minibárok

A szolgáltatásoknál nem egyszerű automatákkal kiváltani az embert, de van, ahol sikerül.

A Robotise startup által kifejlesztett Jeeves nevű modell minden szükséges tanúsítványt megkapott, így világszerte alkalmazható. A szállodák részéről máris hatalmas az érdeklődés, míg a cég hosszú távon azt tervezi, hogy tőzsdére megy. Oliver Stahl, a Robotise társalapítója és vezetője hisz abban, hogy a szervizszolgáltatást nyújtó robotok számára hamarosan elérkezik az áttörés. Ebben komoly szerepe van a koronavírus-járvány hatásainak, mert fontosabb lett a higiénia és a szenzorok, valamint a kamerák is olcsóbbá váltak.

A Jeevest jelenleg is tesztelik mozgó boltként a zürichi repülőtéren lévő Radisson Hotelben és a düsseldorfi repülőtéren üzemelő Sheraton szállodában. A gépek a vendégeknek üdítőket és nassolnivalókat visznek körbe, sőt, még a lifteket is tudják egyedül használni. Stahl közölte, hogy egyetlen Jeeves modell 200 hagyományos minibárt helyettesíthet, ételeket vihetnek körbe nem csupán a hotelek, de a kórházak vagy az irodaházak folyosóin is.


A járműflotta új tagja a Jooles nevű modell, amely a különböző termeket és folyosókat tudja fertőtleníteni, majd némi módosítás után fogyasztási cikkeket is el tud juttatni az egyes emeletekre. Egyetlen gép 700 kilométer megtételét tudja megtakarítani az emberi dolgozók számára, miközben havonta csupán 1500 és 2500 euró közötti összegért kibérelhető. Jelenleg 20 robot működik a különböző hotelek területén, jövőre a számuk már meg fogja haladni a százat. De ez még csak a kezdet, a lehetséges piac ugyanis hatalmas, lévén világszerte 185 000 szálloda és 120 000 kórház működik, s azok többsége komoly létszámhiánnyal küzd.

A szervizszolgáltatásokat végző gépekkel szemben eddig szkeptikusak voltak a döntéshozók. A területen a müncheni startupnak kevés vetélytársa van, közülük kiemelkedik Kínában a Keenon Robotics, míg az Amerikai Egyesült Államokban a Savioke és az Aethon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    Már látom is, ahogy egy szálloda nem rendesen bekamerázott részén a képzett alkoholista megtámadja a minibár robotot és fellöki, majd megszerzi a piát belőle... :)