Berta Sándor

Robotok ütközése miatt gyulladt ki egy brit raktár

Az Ocado brit internetes szupermarket egyik londoni raktárában tűz ütött ki azután, hogy több robot összeütközött egymással.

A vizsgálatok kiderítették, hogy nem az emberek, hanem a gépek hibáztak. Ez már nem az első ilyen eset volt. Az Ocado a telephelyén több ezer mosógép méretű robotot alkalmaz, amelyek teljesen önálló módon, egy mintát követve közlekednek a területen és végzik a feladataikat. Néhány nappal ezelőtt azonban három gép összeütközött egymással és emiatt tűz gyulladt ki. Erről a vállalat közleményében tájékoztatta a nyilvánosságot.

Az Ocado kiemelte, hogy minden tervezett vészhelyzeti intézkedést alkalmaztak, így többek között kiürítették az érintett épületeket és bekapcsolták az oltóberendezéseket. Idővel megérkeztek a helyszínre a londoni tűzoltóság riasztott egységei is és sikeresen eloltották a keletkezett tüzet. Szerencsére senki sem sérült meg és csupán a raktár területének egy százalékán keletkeztek károk. A társaság közölte, hogy az ügyfelek megrendeléseinek teljesítésében kisebb fennakadások lehetnek.


Az üzemeltetett raktárak teljesen automatizáltak és hűtöttek, azokban az élelmiszereket függőlegesen tárolják. A gépek síneken közlekednek, a vezérlésük a helyi 4G-hálózaton keresztül egy saját fejlesztésű szoftverrel történik. A 750 000 tárolási helyet 3500 robot szolgál ki. Az egyes csomagokat emberek állítják össze. Érdekesség, hogy már 2019-ben teljesen kiégett az Ocado egyik raktára és akkor is a gépek miatt keletkezett a tűz. Minden bizonnyal az automatizáltság magas szintje is hozzájárult a tűzesetekhez.

A CNN áprilisi cikkében Alex Harvey, az Ocado műszaki vezetője a robotok időoptimalizálási programozását taglalta és úgy írta le a dolgot, mint két egymással szemben haladó autó bátorságpróbáját, amelynél a járműveket csupán az utolsó pillanatban irányítják el egymás mellett. A cég egyébként évek óta több peres eljárásban is érintett, amelyek szabadalmakról és üzleti titkokról szólnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #5
    mz/x nem adta meg a jobbkéz szabályt mz/y-nak:)
  • duke #4
    Valahogy igy tortenhetett. Gondolom ha epp nincs munka akkor a dolgozok egymasnak eresztik a robokat.

    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.07.21. 21:51:00
  • kvp #3
    Egyreszt ezek kb. 4 km/h-val mennek. Az 8 km/h ha szembol egymasnak mennek. Plusz mindenfele gyulekony cucc lehet bennuk, pl. hajlakk vagy vodka es utkozes eseten siklas is van, tehat leesnek a taroloba es meg mondjuk nyakon is ontik oket egheto vagy robbanekony cuccal. A leiras szerint itt tomegbaleset volt, tehat 3 robot ment egymasnak, de most idoben megallitottak a tuzet, nem egett ki az egesz raktar.

    Az a csoda, hogy nincs naponta egy siklas. (frontalis utkozeshez altalaban szoftver hiba kell, de egy siklashoz eleg ha az egyik kerek jobban kikopik es nem veszik idoben eszre) Raadasul siklasnal siman beloghat a siklott robot a masik urszelvenyebe, ami ilyenkor az arra jaro teljes lenduletbol fogja telibetalalni, aztan jon a kovetkezo es mar meg is van a tomegbaleset.

    ps: Biztonsagosabb lenne, ha a robotok teljes mertekben utesalloak lennenek es robbanasveszelyes ipari kornyezetnek megfelelo megerosites lenne minden alkatreszukon, de akkor kb. ketszer nagyobbak lennenek es negyszer annyi alapterulet kellene a raktarnak is.
  • Cobra. #2
    Illetve ezek azért nem száguldoznak, ütközéskor nem is kellene, hogy bármi sérüljön. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy összeakadt 2 szállító és folyamatosan ment a meghajtásuk, mert nem értek el a következő állomásra, ezért valami túlmelegedett (ami miatt megintcsak nem lenne szabad kigyulladnia bárminek). Egyértelműen programozási hiba miatt volt a tűzeset.
  • Tetsuo #1
    Oké, baleset, de mitől gyulladnak ki a robotok? Az akksi olyan gyenge borítást kap?