JohnnyCage

A 3dfx tisztázza stratégiáját

A Voodoo grafikus chipeket gyártó 3dfx tegnap tagadta, hogy ki akarna szállni a 3D-s videóvezérlők üzletéből, azt viszont bejelentette, hogy a Mexikóban lévő, juarezi gyárban leáll a gyártás.

A gyárra várhatóan eladás vár. A cég tisztázni szeretné, a napokban elterjedt nem egyértelmű hírekből végülis mi lesz a valóság. A jelenlegi álláspont szerint a 3D gyorsító videóchipek gyártásában semmilyen változás nem lesz, a cég továbbra is fejleszteni és gyártani fogja azokat. A juarezi gyárat, ahol a grafikus chipeket a videókártyákra építették, eladják. A videókártyák előállítását ezután átirányítják más gyárakba. Alex Leupp, a 3dfx elnök-vezérigazgatója szerint ez a lépés a kiadások csökkentését szolgálja.

"A juarezi létesítményünk eladásával lehetőségünk nyílik megtartani a kártyagyártási képességünket, jelentősen csökkentett költségekkel.", mondta Leupp egy nyilatkozatában. A terv szerint a Voodoo chipekkel ellátott videókártyák továbbra is a 3dfx neve alatt futnának, s nem lenne szükség a külső gyártók közreműködésére. Ezeket a külső cégeket 1998-ban, amikor az STB felvásárlása után a cég elkezdte a chipek mellett a kártyákat is "házon belül" gyártani, a 3dfx maga ellen fordította. A gyártók visszahódítása így nem lenne könnyű feladat.


Egy régi marketingkép a nagyratörő tervekről

Leupp közölte a cég azon szándékát, hogy megcélozza a PC OEM-eket, mint például az integrált chipset üzlet, internetes és egyéb eszközök. A probléma az, hogy ezen a téren az ATI és az nVidia is teljes erőbedobással tör előre. Az nVidia egyik ilyen egysége az Aladdin TNT2 chipset, mely alaplapi chipkészlet nevéhez hűen egy TNT2-es grafikus processzort tartalmaz. A chipsetet az ACER Labs gyártja.

A 3dfx nyerő lapja a Gigapixel technológia lehet, amely végetvet az adatcsatornákon lévő torlódásoknak. Ez a technológia viszont nem része a VSA-100-as chipnek, amely a Voodoo 4, 5 kártyák alapja, hanem csak a Mosaic kódnevű következő generációs 3dfx chipben jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!