Borys

Az Nvidia felvásárolja a 3dfx-et

Újabb jelentőségteljes lépés tanúi lehettünk a grafikus hardveripar egységesítésben, amikor pénteken az Nvidia felvásárolta egykori riválisát a 3dfx Interactive-t.

A szerződés feltételei szerint az Nvidia 70 millió dollárt fizet ki készpénzben és további egymilliót ad részvényben a szabványokért, márkanevekért, és a 3dfx grafikus chip piacon meglévő jelenlegi vagyonáért. Továbbá a tranzakció befejezésekor a két cég közötti szabványügyi pert megszüntetik. Az Nvidia nem szerzi meg a 3dfx grafikus kártya üzletrészét.

A 3dfx felvásárlása a legújabb a grafikus hardware piacot megrázó földrengések sorozatában, ahol rendkivüli versenyhelyzet dúl és gyakran nem kifizetődő a jelenlét. Öt éve több mint 20 cég fejlesztett grafikus chipeket pc-k és munkaállomások számára. Mára csak egy maroknyian maradtak az alacsony árrés és a termék rövid életttartama miatt.

Idén márciusban és áprilisban már voltak összeolvadások, emlékezzünk csak a Gigapixel 3dfx általi felvásárlására. Az 1990-es évek közepén a 3dfx volt a játékosok kedvenc vállalata, de aztán néhány termék megjelentetésével elkéstek másokra erős kritikát kapta, estek az eladások. Az elmúlt években a társaság vezetőket váltott és elkezdte alkalmazottai elbocsátását.


Lehet, hogy soha többet nem látjuk ezt a logót...

"Szomorú vagyok, hogy a 3dfx kilép a piacról" - mondta Peter Glaskowsky a MicroDesign Resources elemzője. "A 3dfx éveken keresztül értékes munkát végzett, de sajnos nem tudtak lépést tartani az Nvidia fejlesztéseivel."

Az elmúlt években az Nvidia jó eladási adatai és díjnyertes fejlesztései révén a grafikus piac meghatározó szereplőjévé vált. A Mercury Research szerint novemberben a californiai székhelyű ATI Technologies vált a grafikus chipek elsőszámú gyártójává. Gyártás és teljesítmény a vállalat védjegyei.

Glaskowsky elmondta: "Két vagy három évvel ezelőtt az Nvidia gyorsabb órajelű chipeket gyártott mint az ATI. Több chipet gyártottak és gyorsabb ütemben fejlesztették őket." "Rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a grafikus piacon" - nyilatkozta Sanford Russel, az Nvidia gyártásfelelőse. "Nagyon erős márkanevük van az értékesítésben." Russell hozzátette, a cég jelenleg még nem döntötte el, hogy az Nvidia folytatni kívánja-e a jövőben bármilyen 3dfx márkajelű termék piacra dobását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!