JohnnyCage

A 3dfx csődközelben?

A 3dfx kiszáll a 3D grafikus kártyák piacáról, két évvel azután, hogy a cég dollármilliókat áldozott az STB Systems megvásárlására, mellyel a cégen belüli kártyagyártást megoldotta.

Ha ez nem a 3dfx kétségbeesésének a jele, akkor semmi nem az. "Megpróbálunk anyagilag megbízhatóbbá válni. Alapvetően át fogunk alakulni.", mondta a társaság szóvivője. A valódi helyzet az lehet, hogy a cég csődbe megy, ha nem tesznek valamit, méghozzá sürgősen. A 3dfx jövedelme fénysebességgel zuhan, ami többek között a Voodoo 5 kártyák gyártási problémájából adódik. A problémák olyan súlyosak, hogy az egyetlen kiút a gyártás leállítása lehet.

Ez viszont azt jelenti, hogy a 3dfx-nek gyártó után kell néznie, hogy videókártya lehessen a VSA-100 chipekből. Gyártónak azok a cégek jöhetnek számításba, amelyek anno a Voodoo és Voodoo 2-es kártyákat állították elő. Ezek a cégek a Creative, az Elsa és a Gulliemot. Nos, a helyzet korántsem ilyen egyszerűen megoldható. Két évvel ezelőtt, amikor a 3dfx megvette az STB-t, megromlott a kapcsolat a kártyagyártókkal. Az STB saját gyár lett, így nem kellettek a külső gyártók. Ezek a cégek most aligha fognak szaladni a 3dfx-hez, hogy hadd gyártsanak újra Voodoo videókártyákat.

Mivel azonban a 3dfx neve és múltja elég meggyőző, bizonyára akad majd vállalkozó a kártyák gyártására. A cég tévedései között előkelő helyen szerepel az az álláspont, hogy külső gyártó nélkül is meg tudják őrizni piaci részesedésüket. Ez nem így lett, és később aztán rá kellett, hogy ébredjenek, a kártyagyártás nem fog sok pénz hozni, sőt ezzel a lépéssel belekeveredtek a videókártyák között dúló árháborúba is, ami a 3dfx mellett az ATI-t is kellemetlen helyzetbe hozta.

A cég csak akkor fogja tudni visszanyerni a gyártókat, akiket egykor elhagyott, hogyha valami különlegessel áll elő. A VSA-100 utódjának, a Mosaic chipnek a megjelenésével a 3dfx kártyagyártásának vége szakad. A Mosaic tartalmazni fogja azt a technológiát, melyet a 3dfx a Gigapixel megvásárlásával szerzett még az év elején. A Gigapixel "csempe"-alapú renderelési sémája meghatározza azt a maximális adatmennyiséget, melyet a CPU-nak, a grafikus processzornak és a rendszerbusznak át kellhet vinnie egy megadott idő alatt. Ez jelentősen meggyorsítja a renderelési eljárást, de erre szükség is lesz, hogy a cég a forgalmazókat elfordítsa az nVidia felől.

Ráadásul az új Voodoo chipek igen nagy fogyasztása a notebookok piacára való betörést sem segíti elő, pedig tervezik a mobil változatok megjelenését is, még ha nem is a közeljövőben. A 3dfx jelenlegi alacsony árfolyama mellett fenn áll a veszélye, hogy valaki szemet vet a cégre, s felvásárolja azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!