Berta Sándor

Robot segítheti a borászok munkáját

A gép jelentős mértékben megnövelheti a termést.

A Universitat Politecnica de Valencia kutatói egy olyan robotot alkottak meg, amelynek segítségével a borászok még több nedűt állíthatnak elő. A VineScout nevű gépet navigációs rendszerrel szerelték fel, amely segíti a robotot a szőlőhegyeken való tájékozódásban. A fejlesztést ellátták szenzorokkal, amelyek a szőlőszemek és a szőlőlevelek színét érzékelik, továbbá adatfeldolgozó rendszerrel, amely mesterséges intelligencia adatbázison alapul. A szőlőlevelek színének rögzítése és az adatbázisban szereplő mintákkal való összehasonlítása lehetővé teszi a növények állapotának a felmérését. A borászok tanácsokat kaphatnak a trágyázáshoz, az öntözéshez és a szőlőszürethez.


A guruló segítő teljesen önállóan gyűjti a legfontosabb adatokat és megállapítja, hogy a szőlő megfelelő állapotban van-e. A VineScout két napon át működhet, utána fel kell tölteni az akkumulátorát. A gép hordozható és különböző szőlőhegyeken alkalmazható. Francisco Rovira, az egyetem agrárrobotikai laboratóriumának igazgatója elmondta, hogy a robot óránként 12 000 mérőpontot rögzít, amelyek mindegyike 30 különböző adatot gyűjt, vagyis összesen óránként 360 000 adatot. Egy manuális mintavétel esetén ugyanakkor óránként 40 mérőpont rögzíthető. Verónica Saiz, a laboratórium munkatársa hozzátette, hogy a VineScout akár még éjjel is aktív lehet.

A gép felső részét egy ipari robotra szerelték fel, de akár más autonóm mezőgazdasági járművekre is ráépíthető, például kombájnokra vagy növényvédelmi mozgó állomásokra, így azok tevékenysége is automatizáltan végezhető. Rovira szerint mindenesetre a terepviszonyok nehézségétől függetlenül a rendszer rendkívül robusztus és megbízható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  "Vagy nem letezik szőlő siksag?"

  Dehogynem, ott termelik az also polcos tablettas bort.

  Viccen kivul igazabol a lenyeg az, hogy kepes domboldalon is uzemelni, tehat 0 es X%-os lejto kozott. Sok fejlesztes ott bukik el a gyakorlatban, hogy a legtobb termofold felulete nem tukorsima labor padlo.
 • Agyturbinikusz #1
  " segíti a robotot a szőlőhegyeken való tájékozódásban"

  Ez jo hir a siksagon boraszkodoknak, oda nem kell robot?
  Vagy nem tud a siksagon tajekozodni?
  Vagy nem letezik szőlő siksag?