Berta Sándor

A hálózatba kötött robot­flottáké a jövő

Az információkat megosztó és tanuló gépek jelenhetnek meg számos területen.

A mesterséges intelligencia az egyik legfontosabb trend a robotikában. De nem csupán az egyes gépek lesznek egyre intelligensebbek, hanem a jövőben robotok egész rajai lesz hálózatba kötve, megoszthatják majd a tudásukat és azt bővíthetik is. A takarítást végző berendezések például a rajintelligenciájuknak köszönhetően hatékonyabban dolgozhatnak. A jövőben az elv megjelenhet a szállításban is, ahol az egyes modulok egymás között eldönthetik majd, hogy melyikük melyik csomag szállítását végezze, s e folyamat során figyelembe fogják venni az útvonalaikat, a környezetükben lévő objektumokat, a tartózkodási helyeiket és a karbantartási, illetve üzemszintjüket.

A rajban dolgozó egységek azonos adatbázishoz férhetnek hozzá, így folyamatosan valós időben értesülnek minden új információról vagy tudásról, s egymással is megoszthatnak mindent valós időben. A szoftveres karbantartásuk és frissítésük szintén egyszerűbb. A rendszert az erlangeni Medical Valley Center és a Ceus nevű startup fejlesztette ki. Raphael Chacon, a Ceus ügyvezetője közölte, hogy a mobil robotflották jelentik a jövőt és sokan nem is tudják, hogy mi minden lehetséges a technológiával, amelyben komoly lehetőségek rejlenek.

Az egészségügyben már évek óta használnak robotokat, amelyekbe a legkorszerűbb szenzorokat és képfeldolgozó megoldásokat építik be. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ezeket a berendezéseket számos más területen is alkalmazni lehet. Matthias Hiegl, a Medical Valley Center ügyvezetője elmondta, hogy azért is kezdtek bele az új fejlesztésekbe, mert az egészségügyi gépekkel szemben támasztott megbízhatósági és biztonsági követelmények nagyon szigorúak, vagyis, ha egy megoldás az egészségügyben működik, akkor más területen sokkal könnyebben használható. Hiegl úgy véli, hogy 5 vagy 10 esztendő múlva a mindennapok részei lesznek a hálózatba kötött robotflották. Ezek a mobil autonóm rendszerek a járdákon csomagokat vagy pizzákat fognak szállítani.

Milton Guerry, az IFR robotikai szövetség elnöke szerint az ágazat számára a szolgáltatásokat ellátó gépek komoly jövőbeli reményeket jelentenek. Úgy véli, hogy a jövőben mind a professzionális, mind a személyes használatú rendszerek értékesítése erősödni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!