SG.hu

Az áfamentesség eltörlése nagyon megdrágítja a kínai rendelést

Visszafoghatja eleinte a vásárlási kedvet, hogy július elsejétől áfát kell fizetni azon 22 euró alatti küldemények után is, amelyek az Európai Unión kívülről érkeznek - állapította meg a Magyar Posta megbízásából készített reprezentatív kutatás.

A 18-65 év közötti felnőtt lakosság körében, májusban végzett felmérésről szóló közlemény szerint az EU-n kívülről vásárlók kétharmada úgy tervezi, kevesebbet rendel vagy egyáltalán nem rendel majd július 1-e után. Így elképzelhető, hogy előnybe kerülnek a magyarországi és az európai e-kereskedők.

A felmérés szerint az érintett csoport 79 százaléka hallott valamit a változásról, 56 százaléka tud arról, hogy az Európai Unión kívülről rendelt kisértékű termékek után áfát kell majd fizetni. A közlemény szerint 18 százalékuk tisztában van azzal, hogy ehhez szükséges a vámeljárás, így eljárási díjat is kell fizetni. A válaszadók harmada mondta azt, hogy az áfafizetési kötelezettség nem befolyásolja a rendeléseit, 17 százalékuk akár többet is vásárol majd az EU-n kívülről. A megkérdezettek 45 százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy kevesebbet fog rendelni a szabályozás hatályba lépése után, és 22 százalék azok aránya, akik kijelentették: nem rendelnek az EU-n kívülről.

A felmérés szerint a magyarok harmada rendelt már online kisértékű terméket Európai Unión kívüli országból, és legalább negyedük rendszeresen vásárol a Távol-Keletről. A kutatás szerint az e-kereskedelem inkább a férfiak körében népszerű. Tipikus Európai Unión kívülről vásárlók a 30-39 évesek, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és a férfiak. Az online vásárlók évente átlagosan több mint 10 alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik. A 2021. július 1-től életbe lépő uniós áfajogszabályi változás épp ezeket a vásárlásokat érinti, hiszen a Távol-Keletről beérkező küldemények zöme az eddig áfamentes 22 euró alatti értékű kategóriába tartozott.

A felmérés kimutatta azt is: az érintettek többsége (69 százalék) nem tudja, hogy az EU-n kívülről érkező termékek teljeskörű áfamentessége uniós szintű jogszabályi változás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #15
  Marad az EU-s raktár, az sem rossz, sőt...
 • KyleKatarn #14
  A posta éppen a napokban tette közzé, hogy hiába lesz lehetőség például az aliexpressen az áfa közvetlen kifizetésére, mivel a magyar joszabály lehetővé teszi (szerintük megköveteli), így ők akkor is beszedik a vámkezelési költséget, ha az áfa már korábban befietésre került. Gyakorlatilag meszüntetve ezzel a kiskaput, amit az EU azért hozott létre idén februárban, hogy a magánszemélyek mentesüljenek a vámkezelési költségek alól abban az esetben, ha áfát előre már megfizették. Szóval "hőn szeretett országunkból" így csak a legrosszabb konstrukcióban tudunk majd vásárolni.
 • Mertos #13
  Próbaként rendelni kell egy olcsó kütyüt, aztán megvárni mennyit kell fizetni az Áfa + Vámmal együtt. Ha nem éri meg, akkor nem kell átvenni a csomagot, inkább bukjuk azt a pár száz forintot.
 • asgh #12
  Pontosan. Röhejes, hogy egy 100 dolláros cuccon nem az áfa, a vám, a posta, hanem a vámolási eljárás költsége a legtöbb, azaz pl. amíg a csomagküldő vámolja az árut, addig ketyeg a raktározási díj és hogy meddig tart a vámolás, az meg kb. rajta múlik.

  Egy ismerősöm anno hozott a gyerekének egy sportcipőt az USA-ból és csak otthon derült ki, hogy két db. jobblábas cipő van a dobozban. Ment az email a boltnak, azok meg sűrű bocsánatkérés közepette küldtek egy újat, a régit vissza se kellett küldeni és a postaköltséget is ők állták. Aztán a DHL szépen berakta egy raktárba, ült a vámoláson vagy két hetet és raktározási díj címszóval kiszámlázta a cipő eredeti árának kb. a dupláját. (Teljesen nyilvánvaló volt a nyerészkedés, mert a vámpapírokon látszott, hogy két hét elteltével adták csak be a papírokat és a vámolás már aznap lezajlott.)
 • asgh #11
  Hogy a kínaiak magyar raktárakból terjesszék a csempészéssel ÁFA mentesített cuccaikat és ne mondjuk Hollandiából.
 • professional #10
  Akkor minek is a Belgrád-Bp vasút? :D
 • duke #9
  Szemetseg. Durva lesz ha egy 500 forintos vacak majd vam+afa+szallitas miatt minimum 5 ezerbe fog kerulni. Ha csak a kinaiak nem talalnak ki valamit akkor az ilyen termekek eladasa megszunik, mert 4-5 ezerert nincs ra szukseg.
 • Gabbbbbbbbbbbb #8
  2$-os kék mmcx kábelből rendeltem párat, de már sajnálom, hogy nincs 5 tartalék :-).
 • Shiwo #7
  a 2000 ft-os kínai cucc rendelésénél nem az áfa fog fájni, hanem a vámügynöki szolgáltatási díj...
 • drsx #6
  Nem a global shippingrol van szo, hanem a foleg azsiabol erkezo (elsosorban Kinabol: china post, hongkong post, speedpak, ilyesmik, tehat "nem-globalshippinges") kis erteku cuccokrol. Ez egy uj fejlemeny, iden januarban/juliusban lepett/lep eletbe a szabalyozas.
  Tovabba nem az "import charges" a tema ugy altalaban, hanem kimondottan a kis erteku csomagok utan fizetendo afa, ami eddig nem is letezett, tehat a vevo eddig (UK: januarig, EU: juliusig) nem fizetett semmit a megerkezeskor.
  A brit pelda meg azert szamit, mert van ra esely, hogy ugyanigy fognak eljarni az EU-n belul is. Ha megsem, akkor meg szimplan a temahoz kapcsolodo erdekesseg a nagyvilagbol.