Berta Sándor

Lakosaik után kémkednek a holland települések

Nem mindennapi felfedezést tett két helyi felsőoktatási intézmény.

Az NHL Stenden Hogeschool és a Gröningeni Műszaki Egyetem közös tanulmányából kiderült, hogy minden hatodik holland helyi város kikémleli a lakosait. A települések általában hamisított közösségi médiaprofilokat használnak azért, hogy a lakosaik lehetséges illegális tevékenységébe bepillantást nyerhessek. Ugyanakkor erre a hatályos jogszabályok alapján jelenleg kizárólag a holland rendőrségnek és titkosszolgálatoknak van lehetőségük. A kutatások eredményéről a de Volkskrant újság számolt be több cikkében.

Bart Custers, a Leideni Egyetem jogi és adattudományi professzora rámutatott, hogy az internetes adatbázisok hamis név alatt való átkutatása, a személyes adatok tárolása és a virtuális betörés magáncsoportokba a polgári jogok súlyos megsértése. A városok nem működhetnek rendőrségként és titkosszolgálatként, ez egyszerűen tilos a számukra. A de Volkskrant információi szerint a tiltás ellenére a módszert gyakran alkalmazzák arra, hogy a tüntetéseket és azok résztvevőit, valamint a lehetséges randalírozókat felderítsék. A települések megpróbálják például az erőszakos huligánok tartózkodási helyeit beazonosítani.

A szakemberek emellett kiemelték, hogy a városok arra is felhasználják a közösségi platformokat, hogy a menedékjogot kérők hátterét felderítsék és az állításaikat ellenőrizzék, továbbá, hogy megtudják, mi elől és hogyan menekültek el. Továbbá alkalmazták ezeket az oldalakat a szociális ellátórendszert becsapó emberek kikémlelésére. Ez egy különösen vitatott módja az algoritmusok felhasználásának. Nemrég a gyermekgondozási szolgáltatásokban részesülőkről profilok készültek, ebbe bukott bele az év elején Mark Rutte holland miniszterelnök harmadik kabinetje.

Számos esetben a települések munkatársai magán Facebook-csoportokhoz csatlakoztak hamis néven. Ráadásul az egyes városok számos adatot gyűjtöttek és tároltak. Az utóbbi tevékenység 23 település esetében teljesen automatikusan történt. A Holland Közösségek Egyesülése (VNG) az állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy nem volt tisztában azzal, hogy ilyen mértékű online ellenőrzés zajlik. Az esetek felderítésben komoly segítséget jelenthet a most nyilvánosságra hozott kutatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    Akkor oda nem költözünk.
    Fapapucs