Berta Sándor

Egy robottól is jól eshet az érintés

A kísérletben résztvevők pozitívan fogadták a helyzetet.

A beszélgetések közben véletlen érintések sokak arcára mosolyt csalnak, egyúttal csökkenthetik a stresszt és erősíthetik az immunrendszert. De mi a helyzet akkor, ha az embert egy robot érinti meg? Ezt a kérdést vizsgálta meg Dr. Laura Hoffmann, a Bochumi Ruhr Egyetem professzora és Dr. Nicole Krämer, a Duisburg-Esseni Egyetem szociálpszichológiai professzora. A szakértők megállapították, hogy ha egy humanoid gép érintett meg valakit egy eszmecsere során, akkor az a személy jobban érezte magát és hajlandóbb volt teljesíteni a robot kérését.

A két professzor 48 önkéntest ültetett le a Softbank Robotics cég NAO humanoid modelljével szemben. A beszélgetések közben a gép spontán módon megérintette az érintettek kezét. Hoffmann közölte, hogy ez azért volt új dolog, mert a korábbi vizsgálatokban általában az emberek kezdeményezték a kontaktust vagy, ha egy robot meg is érintett valakit, akkor az nem ilyen jellegű kapcsolat volt, hanem például megmosta a hátát.

A mostani kísérletben a többség pozitív módon reagált a helyzetre, például nevetett és senki sem húzta el a kezét. A beszélgetés közben a gép által adott tanácsot sokkal többen fogadták meg azok közül, akikkel volt kontaktusa, mint azok közül, akikkel nem volt. A megérintett emberek arról számoltak be, hogy érzelmileg jobban érezték magukat. A szakértők úgy vélték, hogy még sokat kell tanulni arról, hogy mi határozza meg az emberek és a robotok közötti érintést és miben különbözik, illetve hasonlít egy ilyen kontaktus a két embere közötti érintésre.

A kutatók az eredményeiket nyilvánosságra hozták a PLoS ONE szakmai folyóiratban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ShuckFishTit #2
    Tudod lehet ezek a “fölösleges” milliók miatt valakit akinek nincsenek rokonai egy ilyen robot tud majd gondozni idős korára.
  • caprine #1
    És ilyen hülyeségekre költenek el milliókat:((((