Gyurkity Péter

A nemzetállamok viaskodnak a kibertérben

Megugrott az online támadások száma, ezek leginkább a nagyvállalatokat célozzák.

Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag mindenki számára világossá vált, hogy a nemzetállamok egy újabb fegyverkezési versenyben vetélkednek, ennek részét képezi az online képességek és a kiber-fegyvertárak kiterjesztése. Egy friss felmérés szerint alaposan megugrott a nemzetállamok által kezdeményezett kibertámadások száma, ami szintén jól mutatja a folyamat alakulását.

A HP által támogatott, majd pedig közzétett részletes anyagban a Surrey Egyetem professzora foglalja össze a főbb számokat, az ilyenkor szokásos következtetésekkel. Rögtön megjegyzik, hogy a 2017 és 2020 közötti időszakban duplájára ugrott a fent említett kibertámadások száma, amit összesen 200 ilyen akció felmérésével állapítottak meg, a 2009-ig terjedő időszakra visszamenően. A legnépszerűbb célpontnak a nagyvállalatok számítanak, ellenük irányul ugyanis ezen támadások 35 százaléka, további 25 százalék kifejezetten a kibervédelmi létesítmények és eszközök ellen indul meg, míg a média 14 százalékkal, az egyéb kormányzati testületek és intézmények 12 százalékkal, a kritikusnak minősített infrastruktúra pedig 10 százalékkal van jelen ezen a listán.

A kutatást egy 50 főből álló szakértői panel, valamint az úgynevezett „dark web” területén tevékenykedő informátorok bevonásával végezték el. Előbbiek túlnyomó része kifejezetten nyomasztónak minősítette a tavalyi évben megfigyelt újabb fejleményeket, mivel a COVID-19 terjedését számos nemzetállam igyekezett saját céljainak megvalósítására felhasználni. Az államok közötti összeütközések és ellentétek tovább növekedtek, az ellátói láncolatot kiszemelő támadások pedig szintén csaknem megduplázódtak az elmúlt 3 évben – a kutatásban megvizsgált esetek 40 százaléka irányult olyan objektum ellen, amely az online mellett fizikai komponenst is tartalmaz, ezek között említik meg az erőműveket, vagyis a hibrid műveletek is egyre népszerűbbek.

A nemzetállamok emellett igyekeznek minél több, úgynevezett zero-day sebezhetőséget felkutatni és eltárolni, az ilyen sebezhetőségeket áruló szereplők 10-15 százalékban kereskednek atipikus személyekkel, akik nagy része nemzetállamok képviseletében tevékenykedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    " Még nem világos, ez esetben mi a tervezett következmény. Ha a Kínán kívüli világ egymásnak ugrasztása, és egymás általi "bedarálása" akkor jó nagyot fogunk szívni mi is."

    Van egyfajta megallapodas a kinai vezetes es a nyugati globalista nagytokesek kozott. Mindket csoport a nyugati vilag nemzetallamainak megszuneset tartja idealisnak a sajat celjai eleresehez. A gond ott van, hogy miutan ezt elerik, mindketto a masik nelkul szeretne megalakitani a vilagkormanyt. Vagy mas szoval elve Kina tamogatja a vilagkormany letrejottet, de azt szeretnek ha mindig ok adnak a CEO-t.
  • end3 #3
    Ha Biden megválasztatása kínai machinációkra történt, akkor azt alapos humorérzékkel tették. Groteszkebb fricskát nem is kaphatott volna a "művelt nyugat," mint ezt a magatehetetlen aggastyán-karikatúrát. - Még nem világos, ez esetben mi a tervezett következmény. Ha a Kínán kívüli világ egymásnak ugrasztása, és egymás általi "bedarálása" akkor jó nagyot fogunk szívni mi is.

    Persze jó kérdés, mi lesz akkor az export-piacukkal? Lehet elérték azt a szintet amikor már "zárhatnak", és valójában nincs is szükségük rá? - Az elmúlt évek történései alapján könnyen kikövetkeztethető, Kínának egyvalamire biztosan nincs szüksége, hadászatilag erős, a biztonságát fenyegető nyugati nemzetállamokra, bár lehet ilyen szempontból az erős Oroszországra sem, (de annak "megoldását" nyugatról már éppen folyamatba tették.).

    Sanszos, hogy pár évtizeden belül Kína új világbirodalmat fog igazgatni, a ma még erőlködő nyugat pedig a saját "hamujában" végzi. - Néhány ördögi csel részükről és még csak el sem kell pusztítania, megteszi ezt az ostoba felsőbbrendűségi tudattal és néhány tucat "gombafelhővel" a fehér ember saját maga.
  • kvp #2
    Gyakorlatilag ott tartunk, hogy valasztani kell, vagy vilagkormany (CEO-val az elen) vagy a nemzetallamok. Az oroszok nemzetallamot mondanak, az USA mar gyakorlatilag megszunt fuggetlennek lenni, Kina az egyetlen aki nemzetallamkent azt mondja, hogy legyen vilagkormany, de csak akkor ha mindig ok adjak a CEO-t (az ugyvezeto igazgatot).
  • noland #1
    Atipikus személyek :D Akkor nincs mese fel kell számolni a nemzetállamokat...akarom mondani inkább a FB és társait.. :o

    Nemzetállamok nemzetállamok ellen, hogy mik vannak, ó. Inkább globális elit nemzetállamok bőrébe bújva támadják az ezen kívüli nemzetállamokat. Nyilván akkor csakis a nemzetállam lehet a rossz, meg kell szüntetni. Értem én a viccet...