Berta Sándor

Kiberháborús Genfi Egyezményt sürgetett Vint Cerf

Az internet atyja aggódik amiatt, hogy az emberek túlzottan függenek a szoftverektől.

Az amerikai matematikus és informatikus, aki egyben a Google főstratégája, azt javasolta, hogy a kibertámadások elleni harc kapcsán ki kell dolgozni egy nemzetközi egyezményt. Ez gyakorlatilag egy Kiberháborús Genfi Egyezmény lenne. "Napjainkban már annyira függünk a minket a mindennapok során körülvevő szoftverek működésétől, hogy minden egyes zavar nagy károkat okoz. Ez komoly aggodalommal tölt el. Eddig még párbeszéd sem kezdődött erről a dologról, pedig sürgősen szükség lenne megállapodásokra az internetes hadviselésről" - jelentette ki a 73 éves szakember.

Cerf szerint a Kiberháborús Genfi Egyezményben rögzíteni kellene, hogy milyen típusú támadásokat tilos végrehajtani. Mint hozzátette, már az is elég rossz, hogy a mindennapokban olyan digitális kártevők ellen kell harcolnunk, mint a vírusok és a trójai programok. De ha valaki - különösen egy állam - tudatosan megtorpedózza egy másik ország interneteléréseit, akkor az már egy másik dimenzióba tartozó probléma. Cerf hangsúlyozta, hogy az internet teljes kiesésétől vagy összeomlásától nem kell tartani. Azt ugyan már sokszor megjósolták, de soha nem következett be. Ráadásul a rádió és az optikai rendszereknek köszönhetően a jövőben sem kell aggódni amiatt, hogy nem lesz elegendő adatátviteli kapacitás.

Az informatikus ezzel szemben sokkal kevésbé tartja veszélyesnek a mesterséges intelligencia előretörését. Szerinte az, hogy egy napon majd a robotok és a számítógépek önállóan működhetnek az egy "egyszerű vágy", és egyáltalán nem hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia valaha is meghaladja majd az emberek képességeit.

A digitális fegyverekkel az a legnagyobb probléma, hogy semmilyen nemzetközi konvenció nem vonatkozik rájuk, így pusztán az az elv érvényesül, hogy egy konfliktusban az erősebb fél győz. A Vöröskereszt tavaly áprilisban azt követelte, hogy korlátozzák a harci robotok önállóságát, míg Brad Smith, a Microsoft jogi igazgatója Digitális Genfi Egyezmények kidolgozását sürgette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #8
    Kevered az IRL-t a VR-el.
    Az általad leírtakhoz nem kell kiberháborús Genfi egyezmény, mivel a vegyifegyvertámadás IRL tevékenység, és ilyen esetben jelenleg is működnek azok a szankciós lehetőségek, melyeket felvázoltál.
  • gforce9 #7
    Te az adatfeldolgozási kapacitást kevered az MI-vel. Teljesen más dolog a kettő.
  • Agyturbinikusz #6
    Azt hiszem ezert a hozzaszolasert akar meg Penzjutalomban is Reszesitenelek.

    Az a baj, hogy a tobbseg nem igy latja akiknel ez a problema mar most is fennal, akiknel meg nam all fenn azoknak meg Vajmi keves szavuk van hiszen Demokracia van, a tobbseg uralma a kisebbseg felett, vagyis menekuljon ki merre lat :)
  • Akva #5
    "nem hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia valaha is meghaladja majd az emberek képességeit"

    Atyaúristen! Hát nem veszed észre, hogy már régóta meghaladja?
  • esztyopa #4
    Na?
    Kapisgáljuk már,hogy nem biztosan az atombomba volt a legveszélyesebb tudományos felfedezés az emberiségre nézve?
  • Cat #3
    "És ha nem tartják be, akkor mi van?"

    Ez akkor lehet fontos, ha nem a legnagyobb hatalmak csinálják. Nyilván USA-ra, oroszokra, kínaiakra sok minden nem vonatkozik, de ha pl. araboknál komolyan eldurvulna a helyzet, és nekiállnának vegyi fegyverrel irtani egymást, akkor nagyon gyorsan úgy döntenének a nagyhatalmak, hogy beavatkoznak. (Pl. levegőből kilövik az adott diktatúra vezérét, amit eddig nem tettek meg Asszaddal vagy az iráni főajatollahhal.)
  • TokraFan #2
    "Cerf szerint a Kiberháborús Genfi Egyezményben rögzíteni kellene, hogy milyen típusú támadásokat tilos végrehajtani."

    És ha nem tartják be, akkor mi van? Nem lehet szankcionálni, csak IRL eszközökkel. Akkor meg ott vagyunk ahol a part szakad, az IRL háború küszöbén.

    így pusztán az az elv érvényesül, hogy egy konfliktusban az erősebb fél győz.

    Miért, mikor nem?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.28. 15:47:21
  • kvp #1
    Mar most is van megallapodas arrol, hogy civil lakossagot nem tamad senki, ez elvileg vonatkozik a kritikus civil infrastrukturara is. (elektromos halozat, korhazak, ivoviz, stb.) Ennek ellene a masodik vilaghaboru ota minden haboruban ezek voltak az elsodleges celpontok. Szerintem az ilyen konvencioakkal az a baj, hogy senki nem tartja be oket.

    Innentol nagyjabol teljesen mindegy, hogy az internet, aram es viz tavoli lekapcsolasaval olik meg a civileket vagy odamegy par zsoldos es machetevel apritjak fel oket. Igy is ugy is ez a vege ha egy erosebb fel megtamad egy vedekezni keptelen masikat.

    Szerintem tobbet erne olyanra epiteni a kritikus rendszereket, hogy legalabb az interneten at ne lehessen lemeszarolni a lakossagot.