Berta Sándor

Létrejött a Bundeswehr kiber­parancsnoksága

A német fegyveres erők annyit költenek informatikusokra és hardverekre, mint a teljes magyar honvédelmi költségvetés.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter hivatalosan is bejelentette a bonni székhelyű Kiber- és Információs Tér Parancsnokság (CIR) létrehozását. A politikus ezzel párhuzamosan kinevezte Ludwig Leinhos altábornagyot az egység parancsnokává. Ursula von der Leyen elmondta, hogy a CIR megalapítása több mint mérföldkő a Bundeswehr számára, ezzel a lépéssel a német fegyveres erők nemzetközi viszonylatban is az élvonalba kerülhetnek. A cél az, hogy a parancsnokság az innováció és a kreativitás központja legyen, egyúttal nagy szakértelmet biztosítson a kibertér tekintetében.

Az új egységben jelenleg 260 szakember szolgál, de júliusra a létszámot 13 500-ra növelik, a csapat tagjai lesznek a civil szakemberek mellett egyenruhások is, akik a fegyveres erők különböző egységeitől érkeznek. Szintén júliustól a CIR a Stratégiai Felderítési Parancsnokság (KSA), az Információtechnikai Parancsnokság és a Geoinformációs Központ alárendeltségébe fog tartozni.

Az idei esztendő első két hónapjában több mint 280 000 eseményt regisztrált a Bundeswehr, ezeket mind kibertámadásként azonosították. Az akciók között volt kémkedés és adatlopás - rombolási, manipulációs és befolyásolási céllal. A CIR feladata nem csupán az ilyen akciók elhárítása, hanem a fegyveres erők IT-rendszereinek üzemeltetése és védelme mind bel-, mind külföldön, továbbá a felderítés erősítése és a többi egység támogatása.

A miniszter hozzátette, hogy az is a célok között szerepel, hogy a német fegyveres erők vonzó munkahellyé váljanak. Tavaly sikerült a 2015-ben toborzottnál 60 százalékkal több informatikust felvenniük. A toborzás mellett a Bundeswehr müncheni egyetemén is képeznek majd IT-szakértőket és 1,6 milliárd eurót különítettek el az idei költségvetésből a legkorszerűbb eszközök beszerzésére. Azonban nem csupán hardvereket fognak vásárolni, hanem szolgáltatói szerződéseket is kötnek majd és a CIR folyamatosan új technológiákat is keres. Az évi személyzeti költségek legalább egymilliárd eurót fognak kitenni.

Ursula von der Leyen már tavaly létrehozta a Bundeswehr kibercsapatát, amelynek elsődleges feladata a kibervédelem, de a távlati célok között szerepel a támadások végrehajtása is. Már akkor kiderült, hogy idén áprilisban megalakítanak egy további katonai egységet is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!