Berta Sándor

Közös európai kibervédelmi stratégiát akar Észtország

Az egyes európai uniós tagországok egyedül nem tudnak hatékonyan fellépni a bűnözőkkel szemben.

Az Európai Unió tallinni digitális csúcstalálkozóján Jüri Ratas észt miniszterelnök sürgette egy kibertámadások elleni közös európai uniós védelmi stratégia kidolgozását. A politikus közölte, hogy egy ilyen koncepciót nem tudnak az egyes tagállamok megalkotni, hiszen ehhez közös szabványok és infrastruktúra, továbbá a vészhelyzetekben közös reakció egyaránt kellenek. Felmerült többek között egy specialistákból álló beavatkozási csoport létrehozása, a csapatot a hackertámadások idején vetnék be.

Ratas hozzátette, hogy örült, amikor a találkozón azt hallotta, hogy erős volt a támogatása az európai uniós szintű intézkedésekkel kapcsolatos elképzelésnek. A tallinni rendezvény egyik központi témája egyébként éppen a kibertámadások elleni védelem volt. Az észt kormányfő úgy vélte, hogy egy digitális társadalom nem működhet bizalom nélkül. A digitalizáció európai módon azt jelenti, hogy biztosítani kell a polgárok jogait, védeni kell az adatokat és garantálni kell az internetes biztonságot is.

Jelenleg Észtország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke és a balti állam a legfontosabb témának Európa digitalizálását nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!