Berta Sándor

Saját erejéből kellene függetlenné válnia az európai IT-iparnak

Az lenne a jó, ha a kontinens nem támaszkodna amerikai vagy ázsiai vállalatokra.

René Obermann, a Deutsche Telekom egykori és az Airbus igazgatótanácsának jelenlegi vezetője úgy véli, hogy Európa csak olyan technológiákkal csökkentheti a függőségét az Amerikai Egyesült Államoktól és Kínától, valamint Ázsiától, amelyek saját fejlesztésűek. A menedzser a digitalizálás területén elért előrelépéseket nem vonta kétségbe és elismerte, hogy az ilyen technológiák használata is nőtt, de az USA és Ázsia egyre nagyobb összegeket fektet be a kulcstechnológiákba, ezért a kontinens lemaradása is nő a két vetélytárs mögött. Sürgősen szükség lenne például központi digitális infrastruktúrákra, az adathálózatok felújítására, a kvantumszámítástechnikában és a kiberbiztonságban való fejlesztésekre, s mindenekelőtt az európai felhőkörnyezet kialakítására. Az utóbbi területen azonban nem tetszik neki, hogy a GAIA-X projektet az amerikai cégek előtt is megnyitották, ez ugyanis növeli a függőséget és ha a programban sokan vesznek részt, akkor az bonyolultabbá és lassabbá teszi a folyamatokat.

"A digitális kommunikáció használata egyre jobban terjed és a virtuális együttműködés is intenzívebbé vált az új technológiák segítségével. Azonban ettől még nem zárkóztunk fel az Amerikai Egyesült Államok és Kína mögé. Ahhoz jobb digitális infrastruktúrákra lenne szükség és a kontinens pont ezen a területen van jelentős mértékben elmaradva a vetélytársai mögött. A felhőkörnyezet piacán jó példa az Amazon Web Services, amely miatt a cégalapítók nem is gondolkoznak európai alternatívákon a cloud-alapú fejlesztési és üzemeltetési platformjaik számára. A digitális fejlesztések nagy részére az amerikai kereskedelmi platform felhőkörnyezetében kerül sor."

"Ezzel szemben a GAIA-X-nél először európai partnerekkel kellett volna meghatározni az etikai és a műszaki alapelveket, s később kellett volna meghívni az Európán kívüli társaságokat. Először meg kellett volna állapodni a helyi szabványokban, majd azokat tudatosan képviselni, hogy a régi hibákat kompenzálni lehessen. Ilyen régi hibák a digitális belső piac töredezettsége és a szabályozási hiányosságok a digitális hálózati infrastruktúrák felépítésében. Ehhez társul még a hiányzó innovációs kultúra az állami szektorban és a különböző félelmek, például az egészségügy digitalizálásával, valamint a géntechnológia és a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban. Számos esetben sokkal gyorsabban és pragmatikusabban kell reagáljunk jelentette ki René Obermann.

A menedzser hozzátette, hogy a sok negatívum ellenére nagyon sok pozitív dolog is jellemzi a kontinenst, többek között a szabadság, a jó életkörülmények és a számos jó IT-szakember. Az utóbbiakból sokkal több van Európában, mint az USA-ban. Sokáig hiányzott azonban az üzlethez való megfelelő hozzáállás, amikor eldöntjük, hogy megcsinálunk valamit, majd azt meg is tesszük, illetve a vállalkozószellem társadalmi elismerése. De ez mostanában változik.

Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a tengerentúlon és Ázsiában többet fektetnek be például a mesterséges intelligenciába, így a lemaradásunk ugyanakkora, mint korábban volt. Erre úgy lehet reagálni, hogy jelentősen erősítjük az innovációs hullámot. Bátor beruházásokra, nagy adatátviteli sebességű hálózatokra, nagy teljesítményű felhőkapacitásokra, az állami közigazgatás, az oktatási és az egészségügyi szektor digitalizálására van szükség. Az egyetlen lehetőséget az előremenekülés és a folyamatos továbbképzések jelentik. Új szerződést kell kötniük egymással a politikai döntéshozóknak a vállalkozásoknak és a társadalomnak. A politikának kell megteremtenie azokat a keretfeltételeket, amelyek biztosítják, hogy senkit se hagyjunk magára és minden ember részt vehessen a digitális életben és munkában.

"A kontinensen tavaly az eddig nyilvánosságra hozott befektetési összegek 16 százalékkal csökkentek, miközben ezzel párhuzamosan az elmúlt években az elérhető beruházási tőke több százmilliárd euróval nőtt. Az utóbbi egy részét már 2020-ban invesztálni kellett volna, így minden bizonnyal az idén sok üzletre kerül majd sor. Az innováció sebessége nagyon megnőtt, így a hagyományosan felépített vállalatok sokszor nem tudnak lépést tartani a piaci trendekkel és fejleményekkel. A következmények az egyes területekre specializálódás, a feldarabolások és a részlegek kiszervezése. A több lábon való állás ugyanakkor nem mindig működik" - szögezte le René Obermann.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #9
  Ez mind pozitívum, amit írtál. Még csak az kéne, hogy még több hatalmat adjunk ezeknek az ostoba parazitáknak a kezébe.
 • Sir Cryalot #7
  Ott van a svéd avalanche ami egyszerre terjeszkedik , és amit valami skandináv mozgóképes dolog vett meg

  https://en.wikipedia.org/wiki/Avalanche_Studios_Group


  "On 30 May 2018, Nordisk Film announced that they had wholly acquired Avalanche Studios" ezekre érdemes lesz figyelni plusz

  nyilván 10x annyit is ért.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.02.23. 18:49:38
 • bdzsana #6
  A kérdés, hogy lehetne megakadályozni a felvásárlásokat. Ha véletlenül valami innovatív technológia kezdene kibontakozni Európában, elég nagy esély van rá, hogy valamelyik tech cég felvásárolja. Nyilván nem titlhatja vagy nehezítheti meg jogilag az EU, mert azzal csak rontana a helyzeten és sokan nem itt kezdenének vállakozásba emiatt.
  Viszont így meg nem nagyon lesz előrehaladás. A mi cégünk közel sem végez innovatív technológia fejlesztéseket csak sima fejlesztőcég vagyunk, de amint elérünk valami sikert bombáznak ajánlatokkal. Egyszer már elfogadtuk, és valószínűleg az új céggel is elfogjuk csak még feljebb tornásszuk az értékünket. Nyilván ez megy ennel magasabb szinten is talán mégdurvábban.
  Kérdés az mit lehetne tenni, hogy vonzóbb legyen megtartani egy céget és vállani a rizikót, mint eladni egy nagyobb amcsinak vagy kínainak annyi pénzért amennyiért még az unokád is bora-bora-n szívhatja k.rvák seggéről a kokót élete végéig.
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2021.02.23. 18:10:50
 • Sir Cryalot #5
  Igen ez igaz, raadasul nem is nehez mert jelenlegi hw/sw környezet allatnak embernek is szar :DDDD
 • intl #4
  rejtely h h sikerult belekeverned az amdt
 • intl #1
  almodik a nyomor. asml-en kivul egy zsarolasi ceg sincs europai. annak is egyresze intel.