Berta Sándor

A Huawei és amerikai cégek is támogatják a GAIA-X-et

Egyre több vállalat karolja fel a projektet.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter tavaly novemberben beszélt egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet létrehozásának az ötletéről. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. Szeptemberben aláírták a kapcsolódó nonprofit szervezet alapító okiratát, októberben pedig az Európai Unió bejelentette, hogy 25 tagállama támogatásáról biztosította a programot.

Most ismertté vált, hogy a kezdeményezéshez csatlakozott az Amazon Web Services, a Google, a Huawei, a Microsoft, a Palantir és a VMware is. Erről számolt be Olivier Senotra, a GAIA-X AISBL szóvivőjére hivatkozva a Dow Jones Newswires amerikai hírügynökség. A Huawei közölte, hogy nyomatékosan üdvözli, hogy a projekt minden olyan társaság számára nyitott, amely maradéktalanul betartja az európai szabályokat. A program fontos hozzájárulást tehet Európa digitális szuverenitásához, miközben nem zárja ki a nem európai piaci szereplők szakértelmét és innovációs erejét.

Max Peterson, az Amazon Web Services nemzetközi értékesítésért felelős alelnöke a blogbejegyzésében azt írta, hogy azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy az európai ügyfeleiket és partnereiket segítsék abban, hogy Európában felgyorsuljanak a felhőtechnológia által vezérelt innovációk. A menedzser hozzátette, hogy ők támogatják egy nyitott és versenyképes digitális ökorendszer kifejlesztését az európai ágazatok, kormányok és állampolgárok számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #2
  Nulláról nem tudjuk megépíteni.
  De másik oldalról a fővállalkozóknak EU vállalatoknak kell lenniük, akikre az EU jogrend vonatkozik. Elszámoltathatók, felügyelhetők.
  A beépített komponensek meg csak szabványosak, több gyártótól beszerezhetők illetve nyilt forrásúak lehetnek csak.
  Meg lehet ezt csinálni, csak akarni kell.
  Én évek óta reklamálok ilyenért, pl. azzal, hogy kikényszerítse a piacon olyan szabályokkal az EU, hogy bizonyos adatok egyszerűen nem hagyhatják el az EU fizikai határát és jogi fennhatóságát.
  Számos hivatal, hatóság, pénzügyis zervezet, kutatóintézet csak olyan felhő infrastrukturát vehet igénybe, amelyik biztosítja hogy minden adat az EU-ban marad, innnen nem kerül ki, mert törvénysértés esetén röpködnek a dollármilliárdos büntetések és a letöltendő börtönévek.
  Nem kell bizonyítani, hogy rossz célra használták fel az adatokat, a büntethetőség feltétele, hogy kikerültek az EU fennhatósága alól.
  Érdekes módom az össes (pl. amcsi) cég azonnal EU-s új vállalatokat hozna létre és ide helyezne szerverparkokat.... ha csakl nem akarja elpasszolni a piacot más szereplőknek, akik ezt megteszik.

  És ahogy mondani szoktam. Még csak nem is a pénz és piac elvesztésétől félnének nagyon a jelenlegi piacot uraló nagyok, hanem hogy kiépül nélkülük egy független, versenyképes ágazat, megtörve a monopoliumaikat.

  Mint már írtam, ahogy svájc attól lett pénzügyi nagyhatalom, hogy elhitték az emberek és cégek, hogy biztos helyen a pénzük, most az EU játszhatná ki ezt a lapot.
  Egy megbízható, nem kémkedő, tisztességes data-menedék, ahol a világ cégei nyugodtabban tartanák adataikat, mint az USA mindenre kíváncsi cégeinek szerverein.
 • VolJin #1
  Amerikát és a Huawei beengedése az európai felhőbe valóban a biztonság garanciája...