Berta Sándor

Franciaország - nem fogadja el a 100 millió eurós büntetését a Google

A webes konszern nem tudott megállapodni a helyi adatvédelmi hivatallal.

Tavaly decemberben a Commission Nationale de L'Informatique et des Libertés (CNIL) francia adatvédelmi hivatal a Google LLC-t 60 millió, a Google Ireland Limitedet pedig 40 millió euró pénzbüntetésre ítélte. A CNIL azt kifogásolta, hogy a Google a google.fr keresőt használók számítógépein az érintettek előzetes beleegyezése nélkül helyezett el reklámokkal kapcsolatos sütifájlokat. Az óriáscég erről nem tájékoztatta megfelelően az internetezőket.

A francia adatvédelmi hivatal április 4-ig adott időt az amerikai társaságnak és annak leányvállalatának a kiszabott büntetés kifizetésére. A két fél a helyi legfelső közigazgatási bíróságként működő Francia Államtanácshoz (Conseil d'État) fordult a döntés miatt. A cég tavaly márciusban már mentesült egy 100 000 eurós pénzbüntetés kifizetése alól, pont a testület ítéletének köszönhetően.

A Google most többek között azt hozta fel érvként, hogy az adott határidő túl korai, de a CNIL képviselője azt megfelelőnek találta. Patrick Spinosi, az óriáscéget képviselő ügyvéd soknak találta a decemberi döntés egyik pontjában szereplő napi 100 000 eurós bírságot is, amely akkor fenyegeti a Google-t és annak leányvállalatát, ha három hónapon belül nem módosítják érdemben a használt rendszerüket. Spinosi rámutatott továbbá, hogy ha egy államban módosítják a kifogásolt bannereket, akkor utána azt minden országban meg kell változtatniuk. Emellett azt is kétségbe vonta, hogy a kérdésben egyáltalán a CNIL az illetékes.

A jogi képviselő végül azzal érvelt, hogy maximálisan betartották a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) One-Stop-Shop nevű mechanizmusát, amely kimondja, hogy az adatvédelmi ügyeket csak azon állam illetékes hivatalának kell jelezni, ahol a székhelye van, ebben az esetben Írországban. Ők ezt helyesen értelmezték. A tanács az ügy kivizsgálását február 24-re halasztotta, hogy a CNIL válaszolni tudjon a Google tavaly decemberi hivatalos levelére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mumoka 2012 #1
    más ország is meg bűntette és kénytelen kifűzetni , Emmanuel Macron meg kéne mutatni a lábát & fog fűzetni de létezik végre hajtás & inkasszó is a törvény az törvény.