Berta Sándor

Új külsőt kaphat a Windows 10

Az operációs rendszer tavaly elsősorban új funkciókat kapott, de hamarosan a külcsín kerülhet előtérbe.

A Windows 10 immár 5 éve a piacon van és a Microsoft a "soha ne változtass egy működő rendszeren" mottó alapján úgy volt vele, hogy a külsejét tekintve nem is nagyon akarta módosítani a szoftvert. Az operációs rendszer ugyan rendszeresen kapott néhány új funkciót, de azok nem voltak jelentősek. Az idén azonban változások várhatók, amelyek elsősorban a Windows 10 külsejét érintik majd.

A redmondi fejlesztők egy módosított kezelőfelületen dolgoznak, a projekt kódneve Sun Valley. Az új interfész az elképzelések alapján kapocs lehet a Windows 10 és a Windows 10X között. Ez többek között azt jelenti, hogy a hagyományos Windows 10 is egy olyan cselekvési központot és lekerekített sarkokat fog kapni, mint a Windows 10X.

A Windows Latest azt írja, hogy a Sun Valley frissítés belső kódja Windows 10++ és egy elsöprő vizuális fiatalítást jelent majd a szoftver számára. Az első Sun Valley kiadások már elérhetők, de az új interfész még közel sincsen kész. Vannak olyan változatok, amelyek a Microsofton belül hozzáférhetők, illetve olyanok is, amelyeket nyilvánosan is tesztelnek. A kettő között van egy új interfész-prototípus, amely kérésre az ablakok sarkait lekerekíti. A RoundedWindowCornersPrototype ugyanakkor egyaránt érinti a Start menüt, a Universal Windows Platform (UWP) alkalmazásokat és más korszerű területeket. A fejlesztők szerint a változtatások kifinomultak, de mégis feltűnőek és egy felfrissített megjelenítést kölcsönöznek az operációs rendszernek.

2019 december közepén vált ismertté, hogy megújítja az ikonokat és a logókat a Microsoft. Kiderült, hogy először a Windows Insider program résztvevői kapják meg az új ikonokat és logókat, majd más felhasználók is. Az első szakaszban a Számológép, a Groove Music, a Posta, a Hangrögzítő, az Óra, a Filmek+TV és a Naptár egészül ki az új ikonokkal, később más programok és szolgáltatások új ikonjai is elérhetők lesznek. Emellett egységesebb lett a Start menü is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #12
  Az Apple meglepi a teljes atallast x86-64-rol arm64-re. Ezzel lehetove valik a teljes ios/macos kompatibilitas. A macos az Apple desktop rendszere. Na most ha az emberek mobilon ios-t hasznalnak akkor logikus, hogy macos-t hasznaljanak. A Google-nak nincs jo desktop rendszere, de ha latnak benne penzt, akkor lesz. Plusz a mernoki teruleteken mar nagyon regota elment a linux-ok iranyaba a suly. Igazabol csak az irodai pc-k azok amik viszik a hatukon a windows vonalat. Sok ember aki home office-ba kenyszerult az nem vitte haza a windows-os ceges pc-jet, hanem (foleg amerikaban) inkabb a macos-es otthoni laptopjat / desktopjat hasznalta. Latszik, hogy ki lehet valtani a windows-t macos-el es sok ceg meg is teszi, mert dragabb ugyan a hardver, de kevesebb a szoftverrel a gond.

  Ezek utan a fejlett vilag szegenyebbik reszeben futo irodai es otthoni pc-k miatt van a windows-nak egyaltalan merheto piaca. (Magyarorszag is ennek a szegmensnek a gazdagabb vegen van)
 • Vanek úr #11
  "addig tovabbra is egyre jobban szorulnak vissza a windows-os gepek az osszes eladott eszkozhoz kepest. (foleg az android es a macos/ios javara)"
  Hűha. Sikerült összehozni, hogy több mobilt vesznek az emberek, mint számítógépet. Amivel magában nincs probléma. Csakhogy ez nem az operációs rendszereik (Windows kontra Android/IOS) miatt van, amire Te felfűzted a gondolatodat, hanem a használat szemlélete miatt (egyre több kisebb, de mobilisabb eszközt használ a mai ember, hiszen már a netezés lehetőségéhez és az alap 'számítógép'-használathoz bőven elég egy mai mobiltelefon is). Vagyis nem azonos pályán versenyeznek az operációs rendszerek, így nem is lehet következtetéseket levonni a piaci részesedésükből.
  Szerintem.
 • Tetsuo #10
  Egyre inkább Linux felé hajlok.
 • Schwarz #9
  A szar díszcsomagolásban is csak szar marad.
 • zola2000 #8
  Ja az vicces volt hogy telepítettem az infran viewet és igen szerettem volna társítani a képeket, kb fél óráig ugrált az értesítés hogy "az infranview hibát okozott, ezért visszaállt a fényképek appra ... De a legjobb az önmagától települő candy crush app és egyéb reklámcsempék voltak, ilyent a legolcsóbb kínai mobilok sem csinálnak, xiaomi miuiban ha kikapcsolom a reklámokat azok kikapcsolva maradtak frissítés után is.
 • Gabbbbbbbbbbbb #7
  En ertem, hogy ez zavar teged, de ez kb. felhasznalok 0.0001% -at erinti. Sok ilyen problema van Win10-el, regen minden hibat megprobaltak kijavitqni, most a prioritasi lista alja evek ota le van szarva. (Pl. dual monitor + dual vga konfiguracioban Win minden inditasnal elfelejti a monitorok ICC profiljait) Igazabol mar eljutottam arra a szintre, hogy mar inkabb Linuxoznek, ha egyszer Adobe megjelenteti a programcsomagjat Linuxra, mar repulok is..
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.01.20. 10:36:54
 • end3 #6
  És legalább újabb 10 év fejlesztőmunka, mire a fontosabb, munkára, szórakozásra használható szoftvereket natívan a platformra fejlesztik. Lesznek fejlesztők, akik már megöregedtek és nem lesznek hajlandók újabb tíz évet az ARM miatt szívni a szoftverükkel. (Az meg szerintem vajmi kevés, hogy egy operációs rendszer valamennyire működik egy ARM procin.., sőt még akár böngészni is lehet majd vele a Facen.)
 • end3 #5
  "Én olyan totál lényegtelen dolgok megoldását várom...!" - Ha már asztalra tettem néhány különböző "shortcut"-ot, akkor képes legyen mindet adott pontban megtartani. (Ne ugráljanak el minden indításnál tetszés szerint máshova.) Valamint, a társítások beállított szoftvereit ne kelljen már újra és újra beállítani, mert random önmagától visszavált alapértelmezett Win-esre. Már 2014-óta képtelenek megoldani, szinte 1511-es verziótól kezdve küzdök mindkettő problémával. (A társítások visszaállítását egyes Win10-nél egy frissítést követően meg sem lehet oldani, mert a visszaállított szoftver rögzítése előtt a panel elszáll.) De valahogyan minden következő verzió még rosszabb lett e téren.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2021.01.20. 10:02:47
 • Celeborn #4
  Én olyan totál lényegtelen dolgok megoldását várom, mint hogy bekerüljön egy nyomorult abc sorba rendezés a VPN listába. Ezt a Win10 előtti összes verzió tudta, ami nem akkora dicsőség, hiszen egy sorba rendezés mégsem olyan hú de nagy dolog, de a Win10-ben ezt még valahogy nem sikerült megoldani. Nekem van vagy 20 VPN kapcsolatom, amit random sorrendben jelenít meg, és néha két megjelenítés között is változtatja a sorrendet. Így elég szar használni.
  De említhetném a leggyakrabban használt alkalmazások listájának testreszabhatóságát. Bár erről már letettem. Használom a kézzel kitett ikonokat a start menüben. De fura, hogy Win7-ben ez a megjelenése napján már adott volt.
 • grobs #3
  "egyre jobban szorulnak vissza a windows-os gepek az osszes eladott eszkozhoz kepest"

  Ha az apple tudja tartani az M1 ütemtervet akkor desktop/laptop fronton nagy bajban lesznek. Jelenleg az M1 még a WinOnArm-ot is 2x gyorsabban futtatja VM-ben mint a leggyorsabb surface ... úgy, hogy a surface 200 USD-vel drágább.

  Anno a risc gyártók is bejárták ezt a pályát.
  - Mi vagyunk mindenben a legjobbak,
  - Na jó, a bohóc kategóriát elengedjük mert komolyak vagyunk,
  - A szerver piacot mi uraljuk, és mi adjuk a legjobb szolgáltatás csomagot,
  - Mi adjuk a legjobb szolgáltatás csomagot, és már fejlesztjük a sokkal gyorsabb szervereket,
  - ...