Berta Sándor

OLED-képernyőket kapnak a Samsung notebookjai

Az óriáscég egyre több készülékébe kerülhetnek ilyen kijelzők.

A Samsung Display az idén számos laptopjába akar OLED-képernyőket beszerelni. Ezek a kijelzők egyelőre még mind a monitorok, mind a notebookok esetében ritkaságnak számítanak. Az egyik, ok, hogy drágák, a másik pedig a beégés jelenség, amely akkor jelentkezhet, ha hosszú ideig és túl gyakran kell statikus tartalmakat megjeleníteniük.

Joo Sun Choi, a cég ügyvezetője közölte, hogy a gyártó az idén több mint fél tucat OLED képernyőt akar kínálni a saját és a partnerei készülékeihez. Az új megjelenítők elsősorban 13,4, 14 és 16 hüvelykesek lesznek, míg a felbontásuk Full vagy Ultra HD lesz. Februártól például elérhetővé válik egy Full HD felbontású 15,6 hüvelykes OLED-kijelző. A Samsungnak az elmúlt esztendőkben sikerült partnernek megnyernie az olyan nevesebb laptopgyártókat, mint az Asus, a Dell, a Hewlett-Packard és a Lenovo, s azzal számol, hogy az OLED-képernyős modellekre nagy lesz a kereslet a koronavírus-járvány idején egyre népszerűbbé váló otthoni munkavégzés miatt.

Érdekesség, hogy a Samsung Display már tavaly bemutatott notebookokba szánt Ultra HD felbontású OLED-kijelzőket. Az utóbbiak előnye a kis fogyasztás, a valósághoz közelítő színhűség és a magas fényerő mellett az, hogy nagyon vékony készülékek létrehozását teszik lehetővé, s ez különösen a laptopok esetében lehet fontos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Az oled-es laptopok eseten az 1-2 eves telefon elettartam az alap. Vasarlok nagy resze meg a 3 eves aksi elettartam lejarta elott cserelni fogja oket, mert szetmennek a kijelzok. De ez teljesen normalis ha alapvetoen egyszer eldobhato alkatreszekbol epitik oket.
  • Sir Cryalot #2
    Ezek már lenyomtak egy pentile-t a nép torkán , nem kell velük foglalkozni.
  • CairoJack #1
    "Az óriáscég egyre több készülékébe kerülhetnek ilyen kijelzők." - nemgyó a nyelvtön.
    "kiégés" = inkább beégés.

    Kicsit hiányolom a cikkből, hogy megoldódott a beégés problémája. Mert valószínűleg nem oldódott meg. Tehát ezek a kijelzők is be fognak égni pár hónap 1-2 év alatt. Főleg egy ilyen területen, ahol sokszor megy a kijelző full fényerőn (kinti környezetben), napfénynek kitéve, statikus elemek sokaságát (ikonok, tálca, háttérkép) felvonultatva.
    A kérdés: vajon fogják gariban cserélni ezeket a beégett kijelzőket?
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2021.01.05. 22:16:02