MTI

A britek nem adják ki Julian Assange-ot az Egyesült Államoknak

A brit kormány nem adhatja ki az Egyesült Államoknak Julian Assange-t - így döntött nem jogerős hétfői végzésében az eljáró londoni bíróság. Az amerikai hatóságok várhatóan fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója ellen az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot fogalmaztak meg. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja Assange-t. Az ausztrál állampolgárságú, 49 éves Julian Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

A londoni központi büntetőbíróság azonban hétfőn kihirdetett határozatában kimondta, hogy Julian Assange nem adható ki az amerikai hatóságoknak, elsősorban azért, mert reális annak a kockázata, hogy Assange az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követ el. A végzés szerint az amerikai kérvény alapján, szigorúan jogi szempontból elrendelhető lenne Assange kiadatása.

Mindazonáltal depressziós, a jövőjétől rettegő emberről van szó, és a teljes elszigeteltség körülményei közepette, a jelenlegi angliai vizsgálati fogságának helyszínén foganatosított kockázatcsökkentő intézkedések nélkül nem garantálható, hogy Assange nem vet véget életének - áll a londoni bíróság hétfői végzésében. Védői szerint a WikiLeaks-portál alapítóját az Egyesült Államokban akár 175 év börtönre is ítélhetik. Az amerikai hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy Assange-nak kiadatása és elítélése esetén nagy valószínűséggel 4-6 évet kellene rács mögött töltenie.

Az Egyesült Államoknak 14 napja van a fellebbezés benyújtására, és az amerikai kormány már korábban közölte, hogy a kiadatás megtagadása esetén ezt meg is teszi. Julian Assange hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén az ecuadori kormány által nyújtott diplomáciai menedék védelme alatt. Két éve azonban - az ecuadori nagykövet engedélyével - a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette.

Assange eredetileg azért menekült a nagykövetségre, mert a svéd kormány is körözte őt Svédországban elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával, bár a svéd ügyészség a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette és 2019-ben visszavonta Assange nemzetközi körözését. Julian Assange és ügyvédei attól tartottak, hogy ha Nagy-Britannia átadja Assange-t Svédországnak, a svéd kormány kiadhatja őt az Egyesült Államoknak. Az amerikai hatóságok azonban közvetlenül a brit kormányhoz is eljuttatták a kiadatási kérelmet.

A tavaly februárban kezdődött kiadatási eljárásban az amerikai kormány jogi képviselője kifejtette, hogy az amerikai diplomáciai okmányok szerkesztetlen közzétételével Assange tudatosan sodort súlyos veszélybe olyan emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat, akik elnyomó rezsimek vezette országokban élnek és tevékenykednek, vagy terrorszervezetekről gyűjtöttek adatokat. Az amerikai kormány jogi képviselője szerint nem lehet a szólásszabadsághoz fűződő joggal igazolni mások életének és személyi biztonságának közvetlen veszélyeztetését. Jogi szakértők egyöntetű véleménye szerint Assange kiadatási ügye a fellebbezési eljárások miatt jó eséllyel évekig elhúzódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    "csak a nagy keresztényvédelem jegyében..."

    Poltika. Azerbajdzsan Izrael es Torokorszag szovetsegese Iran ellen, igy Izrael es Torokorszag szovetsegesekent kenytelen volt tamogatni oket. Nem etikus, de torvenyes. Figyelembe veve, hogy az orszagnak egeto szuksege van Izrael tamogatasara ahhoz, hogy az EU-ban ne tapossak le azonnal, nem igazan osztottak neki lapot. Lehet valasztani, hogy a globalista vagy a nacionalista zsidokat tamogatja az orszag, a fidesz tortenelmi okokbol a nacionalistak mellett kotott ki. Harmadik fel nincs es a holokauszt utan nem is lehet (talan Iran az aki partatlanul elutasitja mindket felet, jol latszik mennyire jott be nekik). Az, hogy ez mennyire volt jo huzas kerdeses, de ok legalabb a zsido nep fennmaradasat tartjak fontosnak barmi aron, amit nem igazan lehet elmondani a globalista csapatrol.
  • Lapajka #6
    Még jó hogy nem fogják kivégzésre kiadni... Olyat még viktorkánka sem csinált, inkább megmentett, a hazájának kiadta (ahol tudható volt előre, hogy semmis a bűne, sőt hős, hiszen háborús tett volt) egy bestiális, gyáva és sunyi "háborús hős" muszlim gyilkost... csak a nagy keresztényvédelem jegyében...
  • Agyturbinikusz #5
    Es akkor most mi lesz?

    Mindenki olte egymast legalisan eddig is, es ezutan is fogja.
    Senkit nem erdekel az egesz, csak a felhajtas megy, mert az jo, es peldat lehet statualni a rendszer ellensegeivel.

    Ha a kormany maga adta volna ki az adatokat, akkor pontsoan ugyan ilyen erdektelenseg lenn mint most.

    Leonard Cohen - Everybody Knows...

    Ugye ugye, that's how it goes....
  • VolJin #4
    Szép fotelszónoklat volt...
  • kvp #2
    Anno volt egy vita arrol az altala mukodtetett oldal tamogatoi kozott, hogy szabad-e barkinek is vallalnia arccal a tevekenyseguket. A tobbseg azt mondta, hogy nem, mert azzal a tobbiek lebukasanak veszelyet novelik. Vegul Assange nem birta ki, hogy titokban maradjon a kilete, igy a tamogatok jelentos resze kilepett mogule. Viszont meghalni nagyon nem akar, bar szinte biztos, hogy ugyanolyan modon lenne "ongyilkos", mint a hasonloan tul sokat tudo Epstein. A brit birosag viszont megsem mondhatja azt az USA-nak, hogy azert nem adjuk ki, mert targyalas nelkul megolnetek. Minden idiota, aki nevvel, arccal vallaja a velemenyet igy fog jarni, lasd a qanon-os laposfoldes hulyeket washingtonban. Semmi ertelme jobboldali, nemzeti vagy az amerikai alkotmany elvei szerinti ertekek menten politizalni vagy megnyilvanulni, mert csak buntetes jar erte a globalis hatalom birtokosaitol. A szabad velemennyilvanitas nem az a modszer ami barmilyen modon hatasos volt anno a szovjet majd valamivel kesobb az amerikai erok ellen, pl. Afganisztanban. Egyebkent oz ottani civilek az amerikai fuggetlensegi haborubol tanultak politizalni. Lassan az amerikaiak is elolvashatnak a sajat tortenelmuket...
  • Sequoyah #1
    Ha ugy erzed hogy torvenytelenseget kell elkovetned a kozjo erdekeben, akkor vallald be a buntetest is a kozjo erdekeben, kulonben te is csak egy onzo leny vagy.
    Assange is csak a sajat segget vedi, a viselkedeseben semmi jele sincsen semmifele magasztosabb eszmenek. Ha valoban az igazsag harcosa lenne, akkor feladta volna magat es martirra valhatott volna.
    Oseink meg az eletuket aldoztak fel magukat az altaluk velt igazsagert, ahhoz kepest o olcson meguszta volna.