MTI

Julian Assange kiadatását kéri Washington Londontól

Az amerikai igazságügyi minisztérium továbbította Nagy-Britanniának Julian Assange kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmét - értesült a The Washington Post.

Az újság névtelenül nyilatkozó minisztériumi illetékesekre hivatkozva írja kedden honlapján, hogy a kiadatási kérelmet a múlt csütörtökön továbbították Londonnak, és ezzel valószínűtlenné válik az, hogy az amerikai hatóságok újabb vádakat fogalmaznak meg a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója ellen. Az amerikai-brit kiadatási egyezmény szerint a kiadatási kérelmet Assange letartóztatása után hatvan napon belül kell elküldeni Londonnak. Assange-ot április 11-én tartóztatták le Ecuador londoni nagykövetségén. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok nem vádolhatja Assange-ot olyan bűncselekményekkel, amelyek nem szerepelnek a kiadatási kérelemben, hacsak nem a kiadatás után követte el őket.

Az igazságügyi minisztérium egyelőre nem erősítette meg a lap információit. Julian Assange hét éven át élt Londonban Ecuador nagykövetségén, ahova a brit igazságszolgáltatás elől menekült, hogy ne adhassák ki Svédországnak, ahol nemi erőszak gyanúja miatt nyomoznak utána. Assange valójában nem a svéd vádaktól tartott igazán, hanem attól, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol a szexuális visszaéléseknél sokkal súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekményekkel, a többi között titkos adatok törvénytelen megszerzésével és államtitoksértéssel vádolják. Assange-ot azt követően vették őrizetbe a brit hatóságok április 11-én, hogy Ecuador végül megvonta tőle a menedéket, majd azért ítélték 50 hét letöltendő szabadságvesztésre, mert nem jelent meg a bíróságon.

Washington az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolta meg a WikiLeaks portál alapítóját, aki 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt - köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat - lopott el és szivárogtatott ki.

Az igazságügyi minisztérium május végén tizenhét újabb vádpontot ismertetett Assange ellen. Ezek szerint törvénybe ütköző módon hozta nyilvánosságra titkos források nevét, emellett szövetkezett Chelsea (született Bradley) Manninggel, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjével, hogy bizalmas információkhoz jusson. A WikiLeaks-alapító nemcsak segítette és biztatta Manninget a bizalmas anyagok ellopásában, hanem életveszélybe sodort informátorokat - afgánokat, irakiakat, újságírókat, vallási vezetőket, jogvédőket, az elnyomó rezsimek másként gondolkodóit - azzal, hogy leleplezte személyazonosságukat.

Assange több évtized börtönre számíthat, ha elítélik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #5

  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.06.17. 19:54:26
 • duke #4
  "hanem életveszélybe sodort informátorokat - afgánokat, irakiakat, újságírókat, vallási vezetőket, jogvédőket, az elnyomó rezsimek másként gondolkodóit - azzal, hogy leleplezte személyazonosságukat."
  Hazug baromsag. Az Usa minden haboruja vegso soron az olajert folyik. A hos amerikai katonak minimum 50 eve hosiesen harcolnak az olajert.
 • ostoros #3
  Azt hitte a nyilvánosság majd megvédi. Azt nem vette figyelembe, hogy a "nyilvánosság" figyelme egyrészt rövid, másrészt a hatalmasok seggét nyalja jelentős részben, szóval csak idő és elegendő hazugság kérdése volt, míg elég ember kihátrált a csávó mögül.
  Úgy tűnik tényleg elhitte, hogy sajtó szabadság van... és hogy az majd valahogy megvédi őt, ha a sajtó szabadság lovagjának tekinti magát. Balga.
 • kvp #2
  Assange ott szurta el, hogy nevvel es arccal vallalta magat. Ha ezt nem teszi meg, akkor meg mindig bottal utnek a wikileaks-esek nyomat. A masik pedig az, hogy ha mar ismert lett, akkor nem igazan kellett volna egy diplomaciai vedettsegre epitenie, hanem megprobalni eltunni vagy legalabbis olyan orszagba tavozni, ami nem adja ki. Ezt meg akkor is megerte volna ha nem teljesen legalis modszerekkel tudja csak megoldani. Onnantol, hogy ismert lett egyertelmu volt, hogy elobb utobb megprobaljak vagy jogi vagy fegyveres modon kiiktatni. Mondjuk a szomoru, hogy erre a fel internet, meg korabban a hatat biztosito anonymous felhivta a figyelmet, meg mielott a nyilvanossag ele lepett, csak eppen nem hallgatott senkire.
 • ostoros #1
  Na ugye...
  Egyébként mi a jogalap? Még csak nem is amcsi a csávó...

  Ja, az utolsó mondatok meg nyilvánvaló önigazolás usákok részéről. Hadd ne kelljen már aggódnom olyan emberekért akik vagy eleve kémnek készültek, vagy elárulták a saját hazájukat pénzért vagy más okokból...
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.06.11. 17:39:50