Berta Sándor

Nyílt forráskódú lett a Threema

Beváltotta korábbi ígéretét az azonnali üzenetküldőt fejlesztő cég.

A Threema már szeptemberben jelezte, hogy elsősorban Közép-Európában, azon belül is Németországban és Svájcban népszerű szoftver a jövőben nyílt forráskódú lesz. Martin Blatter, a társaság vezetője kifejtette, hogy nem fognak kiskapukat beépíteni a szolgáltatásukba, utalva ezzel arra a november elején ismertté vált tervezetre, amely szerint az európai uniós tagállamok "fő kulcsot" követelnek a különböző azonnali üzenetküldő szolgáltatások, például a Signal, a Telegram, a Threema és a WhatsApp fejlesztőitől. A programok készítőit köteleznék arra, hogy kiskaput biztosítsanak a hatóságok számára.

A platformot immár 8 millió ember használja és a lényege a végpontok közötti titkosítás, amelynek köszönhetően csak a címzett és a feladó tudják elolvasni az elküldött üzeneteket vagy meghallgatni az adott audiofelvételeket vagy videókat. Végpontok közötti titkosítást hasonló szolgáltatások is kínáltak, a Threema ugyanakkor más vetélytársaival (Signal, Wire) ellentétben nem volt nyílt forráskódú szoftver, ezáltal nem lehetett megvizsgálni. Kizárólag a titkosítási szoftverkönyvtára volt nyílt forráskódú.

Blatter most elmondta, hogy eddig önmagukat finanszírozták, de már különleges megoldásokat kínálnak vállalatoknak és oktatási intézményeknek, így már nem csupán az alkalmazás eladásából van bevételük. Sikerült felépíteniük egy hűséges közösséget, így hiszik, hogy megengedhetik maguknak a forráskód nyilvánosságra hozatalának a kockázatát. Ráadásul teljes átláthatóságot szeretnének biztosítani - különösen az EU törekvései miatt, s ez még akkor is igaz, hogy ha a székhelyük Svájcban van és emiatt őket közvetlenül nem érintené az új tervezet.

A Threema az AGPLv3 licencet választotta, amely egy úgynevezett Copyleft-megoldás. Ez azt jelenti, hogy a forráskódjuk más projektekben nem használható fel anélkül, hogy azoknak a forráskódját szintén nyilvánosságra ne hoznák az AGPLv3 alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)