Berta Sándor

Nyílt forráskódú lesz a Threema

Új befektetőt talált a svájci azonnali üzenetküldő szolgáltatás.

A Threema GmbH bejelentette, hogy sikerült egy olyan beruházót találnia az Afinum Management AG német-svájci befektetési társaság személyében, amelynek köszönhetően a cég jelentős mértékben bővítheti majd az üzletét. Ezzel párhuzamosan a fejlesztők jelezték azt is, hogy az elsősorban Közép-Európában, azon belül is Németországban és Svájcban népszerű szoftver a jövőben nyílt forráskódú lesz.

A befektetéssel biztosítható a Threema további növekedése és a termékfejlesztés felgyorsítása. Az Afinum teljes mértékben osztja a fejlesztők értékrendjét, s szintén a biztonságot és a magánélet védelmét tekinti a legfontosabbnak. A partnerséggel elnyert további erőforrások lehetővé fogják tenni, hogy az azonnali üzenetküldő szolgáltatás még erősebbé piaci szereplővé váljon Európában. Az Afinum szerepvállalása ellenére ugyanakkor a három alapítóé és fejlesztőé, Manuel Kasperé, Silvan Engeleré és Martin Blatteré marad a többségi tulajdonrész a társaságban.

A Threema GmbH a következő hónapokban teljes mértékben nyilvánosságra hozza majd az alkalmazása forráskódját és lehetővé fogja tenni reprodukálható verziók készítését. Ez az átfogó átláthatóság lehetővé teszi majd, hogy mindenki megvizsgálhassa a program biztonságosságát és működését. Az alkalmazásba egy új funkciót is integrálnak: a jövőben lehetőség lesz arra, hogy a Threemát egy időben több eszközön is futtathassák a felhasználók és eközben egyetlen szerveren sem maradnak majd személyes adatok.

Tavaly májusban vált ismertté, hogy a német belügyminisztérium a titkosításaik feloldására és együttműködésre kényszerítené a népszerű szolgáltatásokat. Így a Telegram, a Threema és a WhatsApp bírói döntés után kötelesek lennének kiadni a felhasználók chat- és telefonbeszélgetéseit. Amelyik szolgáltató nem teljesíti a követeléseket, azt gyakorlatilag betiltanák. Az érintett vállalkozások hatalmas felháborodással fogadták a hírt. A Threema szóvivője hangsúlyozta, hogy az abszolút megbízhatóság a "DNS-ük része" és ebben a kérdésben nem hajlandók kompromisszumra. Ráadásul Németországban semmilyen infrastruktúrával sem rendelkeznek, ezért az álláspontjuk az, hogy nem is vonatkozik rájuk a német jog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!