Berta Sándor

Windows 10 - a Hello a legnépszerűbb bejelent­kezési mód

Mindez az arcfelismerés, az ujjlenyomat és a PIN-kód használatának köszönhető.

Alex Simons, a Microsoft azonosítási programmenedzsmentért felelős alelnöke a blogbejegyzésében azt írta, hogy a felhasználók egyre nagyobb alkalmazza a Windows 10 operációs rendszerbe való bejelentkezéshez a Windows Hello arcfelismerési funkcióját. Az ebbe a táborba tartozók aránya tavaly még 69,4 százalék volt, idén viszont már 84,7 százalék. A menedzser rámutatott, hogy az egyik legfontosabb missziójuknak azt tekintik, hogy az informatika és a távközlés világában kiváltsák a jelszavakat, s azok helyett az alternatív megoldások, például az arcfelismerés használatát népszerűsítsék.

A blogbejegyzésben Simons azt ismertette, hogy a Microsoftnak milyen előrelépést sikerült elérnie az idei esztendőben a jelszómentes technológiák tekintetében. A 84,7 százalékos arány nem csupán lenyűgöző, hanem szinte hihetetlennek hangzik. Mindezt segíti, hogy a Windows Hello esetében nem csupán a kamerás-arcfelismerési bejelentkezés jöhet szóba, hanem akár az ujjlenyomattal vagy a PIN-kóddal való bejelentkezés is.

Amíg az előbbihez egy kompatibilis szenzor szükséges, addig az utóbbi gyakorlatilag minden Windows 10 operációs rendszert futtató számítógépen rendelkezésre áll. Sőt, a PIN-kód rögzítése kifejezetten ajánlott a Windows 10 telepítése és beállításai során. A PIN-kód előnye ráadásul, hogy kizárólag azon a készüléken működik, amelyen létrehozták.

Érdekesség, hogy a Microsoft számos más céggel (Alibaba, Deutsche Telekom, Google, Infineon, Mastercard, Samsung stb.) együtt dolgozik a Fast Identity Online (FIDO) Szövetség keretében a jelszavaktól mentes világ létrehozásán és az új FIDO2 szabvány elfogadtatásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #3
    Egy egyszeru mondattal reagalnek erre. A sok barom.
  • Zsombor99 #2
    Kizárólag itthon, a saját asztali gépemen és laptopomon nem használok jelszót, se egyéb bejelentkezési megoldást. Azt viszont elvárom, hogy a gépek maguktól közvetlenül az asztalra bootoljanak. Nekem nem kell bármiféle felesleges bejelentkezési lépés, bármilyen "digitális asszisztens" pedig pláne nem!
    Windows 8.1-et használok, a 10 "hülyeségeiből" pedig egyáltalán nem kérek, köszönöm szépen!
  • end3 #1
    A biometrikus azonosítók gyűjtésére fejlesztenek a minden eddiginél lenyűgözőbb, hatalmasabb, megdönthetetlenre tervezett, globális birodalom építői. A világ elkényelmesedett felhasználói pedig önként és dalolva tolják nekik oda a képüket, ujjlenyomataikat, hangmintáikat. Hogy a hatalomgyakorlás legfontosabb eszköztára nemzetségre, nyelvre, egyénre, lehessen szabva. - (Egy idő után már a chip-eltetés sem okoz gondot senkinek... :( )
    Utoljára szerkesztette: end3, 2020.12.21. 08:14:49