Gyurkity Péter

Saját chipet fejleszt a Google

Követi a riválisok példáját a cég, a telefonok mellett a Chromebook-vonal is szóba került.

A Google kapcsán az elmúlt hetekben is számos alkalommal írtunk friss fejleményekről, itt említést tettünk a Google Pay átalakításáról, a 2021-es követelmények közzétételéről, miközben az Apple új chipjéről is beszámoltunk, amelynek révén már megindulhat az x86-architektúra fokozatos leváltása. Ez utóbbiban még sokan kételkednek, viszont a mobilszegmensben jól látható módon a saját, egyedi chipek tervezése került előtérbe, ezt a példát pedig a Google is követi.

Külsős forrás révén szereztünk tudomást arról, hogy a cég is saját chipet fejleszt, ez pedig nemcsak az okostelefonokat, hanem a picit nagyobb formátumokat is érinti majd, amihez viszont további időre lesz szükség. A jelek szerint az első körben a saját okostelefonokat turbóznák fel a házon belül fejlesztett chipekkel, amelyek állítólag a Samsung 5 nanométeres 5LPE-gyártástchnológiájára épülnek, összesen 8 maggal, valamint a további funkciókhoz szükséges egyéb komponensekkel. Ez utóbbiak kapcsán leginkább a gépi tanulás további optimalizációját emelhetjük ki, erre ugyanis a saját digitális asszisztens miatt van szükség, mivel ez jelentheti az esélyt arra, hogy valóban egyedi, a felhasználók számára igazán vonzó megoldásokkal álljanak elő.

Nagyjából azt az utat választották tehát, amelyet a nagy riválisok (és partnerek) is követnek, legyen szó a Samsungról, a Huaweiről, vagy akár az Apple-ről. Ezen vállalatok nemcsak a mobilfizetések, hanem a hardver terén is saját platformot építettek ki, bár nyilván mindegyik ilyen fejlesztés az ARM technológiájára épül, hiszen ez utóbbi cég dolgozza ki a további lépésekhez szükséges alapokat. A saját változatok kifejlesztése és legyártása viszont azt jelenti számukra, hogy egyedi jelleget és néhány területen némi előrelépést kínálhatnak az érdeklődőknek, erre építve pedig saját okostelefonjaik és laptopjaik vonzóbbá válhatnak a potenciális vásárlók körében.

Tekintettel arra, hogy a fejlesztés és a legyártás általában nagyjából 1 évet szokott igénybe venni, 2021 második felében számíthatunk arra, hogy az új Pixel-telefonok már a Google saját chipjére épülve mutatkoznak be. Ezt követné a sorban a Chromebook-család, amihez viszont komoly tapasztalatokra lesz szükség, így jó eséllyel az első körben csak a telefonoknál próbálják majd ki a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saba30 #1
    Nagy meglepetés lenne ha hagynák az ARM-t és RISK-V -re építenék.