Berta Sándor

A chip­fejlesztésre fókuszál a Google

A vállalat a saját kezébe venné a készülékeibe beépített chipek tervezését és gyártását.

A Reuters értesülései alapján a webes konszern úgy döntött, hogy Indiában építi fel a chipfejlesztő csapatát. A cél egyértelműen az, hogy a Google függetlenítse magát az eddigi processzor-szállítóitól, elsősorban a Qualcommtól. Ezért a társaság illetékesei már néhány hónappal ezelőtt megjelentek Bengalorban, hogy felépítsék az új chipfejlesztő csapatot.

Az elképzelés megvalósítása jól is halad, a csoportnak már most 20 tagja van. Ők mind tapasztalt szakemberek, akik korábban a Broadcom, az Intel, az nVidia vagy a Qualcomm munkatársai voltak. Az év végére a csoport akár 80 szakértőből is állhat majd. Az óriáscég nem teljesen kezdő a területen, hiszen korábban saját maga készítette el a Pixel okostelefonokba épített Pixel Visual Core egységet és a 2015 óta a számítógép-központjaiban használt Tensor Processing Unit (TPU) nevű chipet, amelynek elsődleges feladata a gépi tanulás felgyorsítása. A mesterséges intelligencia feladatok elvégzésekor a TPU 15-ször, de akár 30-szor is gyorsabb volt a 2015-ben elérhető grafikus chipeknél és processzoroknál.

A Reuters kiemelte, hogy az új részleg elsősorban a képfeldolgozással, a mesterséges intelligenciával és a felhőmegoldásokkal fog foglalkozni, de nagyon valószínű, hogy a tevékenységét később kiterjesztik a Google teljes hardverrészlegére is. A vállalat eddig még hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket. Jim McGregor, a Tirias Research elemzője szerint ez a lépés a Google következetes továbbfejlődési folyamatának a része. Bengalor komoly chipgyártási hagyományokkal rendelkezik és ott könnyű szakembereket találni. Ráadásul így a Google saját maga készítheti el a termékei alkatrészeit, nem lesz beszállítókra utalva, emiatt az ötletet a vásárlók is kedvezően fogadják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Qualcomm 8cx indiai állítólag, lehet arra az irigykedés. Ps4 teljesítménye 7.5watt mellett?
  • kvp #1
    Kenytelenek, mivel ezt a technologiat ok talaltak ki es ha nem akarjak odaadni a kinai allamnak, akkor maguknak kell gyartaniuk is. Persze nem tudom mennyire jo otlet Indiaba vinni a fejleszteseket, ott mar egyszer az intel is megjarta. Ha oket anno nem menti meg az izraeli egyetemi csapatuk, akkor a P4 sorozat lett volna az utolso x86-os csalad. Lehet a Google-nek is inkabb arrafele vagy legalabb Europaba kellene jonnie...