Berta Sándor

Komoly pénzbe kerül a brit Huawei-bojkott

A szigetországi kormány nem kis összeget fizet a mobilszolgáltatóknak az intézkedés megvalósításáért.

A Bloomberg Rishi Sunak brit pénzügyminiszter dokumentumaira hivatkozva azt írta, hogy a brit kabinet összesen 250 millió fontot fizet a helyi mobilszolgáltatóknak azért, hogy teljes mértékben átültessék a gyakorlatba a Huawei elleni bojkottot, amely elvileg 2027-ig tarthat. Az érintett távközlési társaságok az összegből 50 millió fontot egy biztonságos és terhelhető 5G-hálózat kiépítésére fordítanának jövőre. Jelenleg az EE, a Vodafone és a Three alkalmaznak az 5G-hálózataikban a kínai konszerntől származó felszereléseket.

A piaci verseny korlátozása háttérbe szoríthatja a biztonságot és ezzel párhuzamosan az árakat is jelentős mértékben megnövelheti. Oliver Dowden brit digitalizálásért felelős miniszter ezért létrehozott egy egységet, hogy meg tudják növelni az 5G-hálózatok beszállítóinak a számát. Azonban az Ericsson, az NEC, a Nokia és a Samsung mellett nem igazán merülhet fel más partnercég.

A brit nemzetbiztonsági tanács az Amerikai Egyesült Államok nyomására döntött úgy, hogy 2020. december 31. után nem vásárol több telekommunikációs felszerelést a Huaweitől. Emellett elvárás volt, hogy 2027-ig minden érintett mobilszolgáltatónak el kell távolítania az infrastruktúrájából a kínai vállalat által szállított megoldásokat. Philip Jansen, a British Telecom vezetője közölte, hogy ez a döntés például az ő esetükben 500 millió font költséget jelent. A döntés meghozatala óta egyébként a Nokia és az Ericsson lett a BT Group Plc és a CK Hutchison Holdings Three UK beszállítója.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a brit kormány a közeljövőben azt szeretné, hogy azok a társaságok kötelesek legyenek pénzbüntetést fizetni, amelyek a tiltások ellenére az infrastruktúrákban felhasználják a Huawei valamelyik felszerelését. Az elképzelések szerint a büntetés akár az adott konszern éves bevételének a 10 százalékát vagy átszámítva akár naponta 100 000 fontot is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!