Gyurkity Péter

Szoftveres úton váltaná 5G-re saját tornyait a Nokia

Szerintük ezzel hatalmas összeget spórolhatnak meg, nagyobb kényelmet nyújtva a felhasználóknak.

Az ötödik generációs mobiltechnológia megjelenésével egyre közelebb kerülünk az LTE leváltásához, ez azonban hatalmas munkával és komoly kiadásokkal jár, hiszen a meglévő hálózathoz fel kell sorakoztatni az új rádiótornyok garmadáját, amelyek a nagyobb sebességet és alacsonyabb késleltetést nyújtják a mindennapokban. A Nokia érdekes kompromisszummal állt elő, amely szerintük óriási megtakarítást eredményezne.

Miközben javában zajlik az 5G-hálózatok kiépítése és fokozatos kiterjesztése, a telefonos szegmensből kivonult finn gyártó azt közölte saját hivatalos oldalán, hogy puszta szoftveres frissítéssel, helyi munkálatok elvégzése nélkül frissíthető lenne a meglévő LTE-tornyok jelentős része, ennek révén pedig szinte azonnal megjelenne az adott helyszínen az 5G támogatása. Állításuk szerint nagyjából 1 millió ilyen tornyot azonnal, valóban pillanatok alatt válthatnának át az 5G/NR üzemmód támogatására, további 3,1 milliót az idei év végéig, összesen 5 milliót pedig 2021 lezárulta előtt vonhatnának be ebbe a körbe, ami nyilván komoly előnyöket nyújtana mind a gyártónak, mind pedig a szolgáltatóknak, nem beszélve a felhasználókról, akik így jóval gyorsabban férnének hozzá az új technológiához.

A megoldás persze némi kompromisszummal jár, hiszen a szoftveres módosítással a meglévő LTE-tornyok által támogatott frekvenciák nem változnának meg. Ez azonban nem jelent óriási problémát, mivel ezen tornyok túlnyomó része jelenleg is támogatja az alacsonyabb frekvenciákat, így bár nem lennének elérhetők a még gyorsabb, úgynevezett mmWave-sebességek, a tornyok hatósugara nagyobb lenne, így egy-egy állomás több felhasználót érne el a mindennapokban. Ráadásul nincs szükség a helyszínen elvégzett munkára, így szakembereket sem kell kiküldeni a tornyokhoz, ezzel pedig a Nokia előzetes becslése szerint több tízmilliárd eurós kiadást spórolhatnának meg az elkövetkező években.

Tekintettel arra, hogy a gyártó nemrég az 5G és a 4G között is elérhetővé tette a Dynamic Spectrum Sharing (DSS) technológiát, a módosított tornyok megőriznék kompatibilitásukat az LTE-szabvánnyal, számos helyszínen pedig továbbra is megmaradna a DSS egészen 2G-ig lefelé való támogatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #4
    5G : köszönjük, de nem kérjük!
  • Ellaberin #3
    Szerintem a DIGI nálunk erre vevő lesz.

    Bár én is úgy gondolom, hogy feles megoldás lehet, kompromisszumokkal, de kifoghatja 1-2 multi vitorlájából a szelet - na pont ezért nem is fogják engedélyezni a piacra bocsájtását. Legalább is olyan tiszta és szeplőtlen országokban, mint nálunk.
  • VolJin #2
    4,5 G. :-)
  • kvp #1
    A szoftveres 5G az gyakorlatilag 5G protokollok, de a regi 1-2-3-4G-s savokon. Tehat jobb reakcioido, tobb szolgaltatas, de az eddigi savszelesseg. Kompromisszumkent tokeletes megoldas, arrol nem beszelve, hogy igy az 5G problemasabb reszeit (a magasabb frekvencias mukodest es a szoftveresen iranyithato antennakat) is ki lehet hagyni. Videkre, ahol nem alapvetoen kell nagyobb savszesseg es eleg messze vannak a tornyok, pont megfelel.