Gyurkity Péter

Olcsóbb telefonokon is jön az 5G támogatása

A Qualcomm új chipje kell ehhez, amely hamarosan az első okostelefonokban is megjelenik.

A OnePlus Nord 5G az eddigi legjobb ár-teljesítmény mutatókkal jelent meg nemrég a piacon, eközben azonban több másik gyártó is készül azon megoldásaival, amelyek kedvezőbb árral csalogatják az 5G iránt érdeklődő vásárlókat. A Qualcomm új fejlesztése még lejjebb szorítja majd ezt, nyilván szerényebb teljesítményt kínálva.

A 399 eurós ár még nem mindenkinek elérhető, ezen kíván segíteni a cég, amely a napokban hivatalosan is bejelentette az 5G megjelenését a Snapdragon 400-as sorozaton belül. A pontos technikai részleteket ugyan még nem közlik velünk, viszont magából a közleményből gyorsan kiderül, hogy a szerényebb teljesítményt kínáló chipeken is hamarosan elérhető lesz az ötödik generáció, legalábbis valamikor a jövő év elején, ekkorra vetítik ugyanis előre a piaci megjelenést. Erre mindenképpen szükség lesz a szélesebb tömegek meghódításához, bár nagyon nem kell rohanniuk, hiszen maguk az 5G-hálózatok, pontosabban azok kiépítése is hónapokat, éveket vesz majd igénybe.

Ezzel egy időben jelent meg a vállalat másik fontos beszámolója, amelyben már a Snapdragon 8cx Gen 2 5G fontosabb jellemzőit, illetve várható érkezését részletezték. Ebből kiderül, hogy a második generációs fejlesztéseket ezúttal is a csúcskategóriás, ám még aktív hűtés nélküli megoldásokba szánják, mégpedig 7 wattos jellemző fogyasztással (TDP). Szerintük ez a típus 18 százalékkal jobb teljesítményt kínál, mint a 15 wattos, 10. generációs Intel Core i5 Ice Lake chip, a szintén 7 wattos Hybrid Core i5-höz képest pedig már akár 51 százalékos lesz az eltérés. Az 5G támogatása a névnek megfelelően itt is megoldott lesz.

Az elárulták, hogy a chipek elsőként az Acer Spin 7-ben debütálnak majd, a pontos dátum és az ár azonban egyelőre még nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!