Berta Sándor

Kommunikáló napelemek forradalmasítják az energiatermelést

A modulok nem csupán energiaforrásokként fognak működni, hanem információhordozókká is válnak.

A Delfti Műszaki Egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy a napelemek ne csupán energiaforrások legyenek, hanem információhordozók is. A szakemberek ezért megalkották a fotovoltatronik kifejezést, amely azt takarja, hogy különleges elektronika és szoftverek integrálásával olyan okosnapelemek jöhetnek létre, amelyek egymással és más eszközökkel is kommunikálni tudnak azért, hogy az általuk termelt energiát oda irányítsák át, ahol arra az adott pillanatban a leginkább szükség van.

Hesan Ziar, a Delfti Műszaki Egyetem munkatársa kiemelte, hogy a napelemek hamarosan fel lesznek vértezve saját intelligenciával, energiatárolási kapacitással és vezeték nélküli kommunikációval. Mindezek eredményeként az eszközök már nem csupán passzív módon lesznek képesek az energia előállítására, hanem aktívabb szerepet is betölthetnek a társadalmunkban.

A szakértő hozzátette, hogy megvalósulhatnak majd az olyan napelemek, amelyek az ablakokba integrálhatók, s ezzel egy időben szabályozzák a fény beesését és az adott épület hűtését is. Ez ráadásul lehetővé teszi a rugalmas napelemek gyártását, amelyek utána beépíthetők akár a kanapék kárpitjába vagy olyan napelemes lámpákba, amelyek önmagukat bekapcsolják, ha kellően sötét lesz.

A fotovoltatronik segítségével a szakértők egy okosforradalmat akarnak megvalósítani a a napenergia-termelés területén. Miro Zeman, a Delfti Műszaki Egyetem professzora rámutatott, hogy a napelemek alkalmassá tehetők az információk hordozására, s ezen túlmenően az egymással és más eszközökkel való kommunikációra is. Jelenleg az ilyen jellegű technológiák még csupán jövőbeli vízióknak tűnhetnek, de hamarosan már valósággá válhatnak.

Ziar szerint csak akkor lehet majd megváltoztatni a világot, ha sikerül az energiát és az információt egymással összekötni. Emellett az is fontos, hogy a maximumot hozzák ki a napenergia-termelésben használt technikákból. A fototvoltatronik ehhez fontos ösztönzést jelenthet és előkészítheti az utat a fenntartható jövő irányába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • And37 #7
  "Magyarabbul talan elektronikus napelem, vagy napelektroninka lehetne"
  Napelemtronika. :)
 • barret #6
  A mi országunkban már megalázó anyanyelven beszélni...EU nyelven kell szólni,az a menő! Amúgy meg adják olcsóbban,és nem kell ilyen hülyeségekkel bohóckodni!
  Rájöttek hogy túl tartós a napelem? :D Telítődik a piac,és baj lesz fiúk:? :) :) :)
 • suba53 #5
  Van egy barátom, aki a Siemens-nél volt a napelemes részlegen vezető.
  Amikor ezekről beszélgettünk, ő is fotovoltaikus cellákat, modulokat emlegetett.
  Amikor a 80-as években disszidált, az általunk napelemként megismert technológia még csak gyerekcipőben járt, nem volt közismert fogalom.
  Amúgy szerintem jó az elnevezés. És mivel a napelemek nagy része is szilícium alapú, mint a félvezető integrált áramkörök zöme, így nem ördögtől való az az ötlet, hogy kombinálják a kettőt. Igaz, hogy a napelemek általában polikristályos szerkezetűek, a félvezetők meg egykristály szerkezetűek, de valahogy csak megoldják majd.
 • T_I #4
  Azt azért nem mondtad el, hogy miért kell a fotovoltaikust erőltetni a napelem, fényelem helyett, ami nagyon régen használatos
 • kvp #3
  Az uj angol szo valoszinuleg a fotovoltaic electronics kifejezesbol lett kepezve. Magyarabbul talan elektronikus napelem, vagy napelektroninka lehetne.

  Az arnyekolok napelemkent torteno hasznositasa egyebkent erdekes megoldas, valoszinuleg a sima feher motoros arnyekolok es a teljes erteku napelemek a teton olcsobb es hatekonyabb megoldast jelentenek. De az, hogy a napelemet egy aksicsomaggal integraljak alapvetoen erdekes koncepcio, a tesla fele powerwall is ezt teszi, csak egy huvosebb es hozzaferhetobb helyre teve az aksikat, tovabba az arnyekolok helyett a tetocserepeket valtja ki napelemekkel.

  ps: Apropo napelem, egy modern passziv hazban a tetot is erdemes ugyanolyan vastag anyagbol epitni mint a falakat. Persze a viz lefolyasa erdekeben ferdere, de akkor mar ha ferde erdemes lenne olyan dolesszogure, ami a napelemek szamara idealis. Es akkor a tetore csak egy viz szigetelo reteg kell, meg fole a napelmek. Mellekhataskent nincs az a vihar ami egy passzivhaz falnak megfelelo vastagsagu beton tetot elvisz. Meg olcsobb is mint gerendazni es cserepezni, raadasul a tetoter is teljes mertekben szigetelt a haz tobbi reszevel egyutt.
 • zakzag #2
  Mióta mértékegység az, hogy a google fordítója ismeri-e vagy nem az adott szót?Lehülyézel egy embert, mert egy új szót nem ismer a google fordítója?
  Az sem igaz, hogy a google nem ismeri, mert ha rákeresel a szó angol megfelelőjére (photovoltatronics), akkor kidob pár találatot, csak tudni kéne nyelveket.

  Tessék, itt van egy találat:
  https://pubs.rsc.org/en/content/articlepdf/2020/ee/d0ee02491k

  Senki nem erőltet rád semmit, egyszerűen a cikkíró szerint ezt így kell (szerintem helyesen) lefordítani.
  Ha pedig a nyelvi képességeivel vagy elégedetlen, akkor neked sem ártana megtanulni helyesen fogalmazni:
  "Megjegyzem mindkét szót a Chrome (Google) helyesírás ellenőrzője NEM ISMERI" = mindkét szót ugyan nem, de az egyiket igen. Helyesen:
  Megjegyzem, a Chrome helyesírás ellenőrzője egyik szót sem ismeri. Központozás is hiányzik.
 • T_I #1
  Te nagyon [email protected]@m ember! A "fotovoltatronik" szót a Google nem ismeri. Szerintem Te ugyan az vagy, aki a fotovoltaikust ráerőlteti az emberekre. Amikor előszőr megjelent, szintén egyetlen találat sem volt rá. Amit csinálsz, nem alkotó tevékenység, hanem önkényesség, szellemi szemetelés. Az utóbbira ott van a napelem, amit nagyon régóta használunk! Megjegyzem mindkét szót a Chrome (Google) helyesírás ellenőrzője NEM ISMERI