7
 • And37
  #7
  "Magyarabbul talan elektronikus napelem, vagy napelektroninka lehetne"
  Napelemtronika. :)
 • barret
  #6
  A mi országunkban már megalázó anyanyelven beszélni...EU nyelven kell szólni,az a menő! Amúgy meg adják olcsóbban,és nem kell ilyen hülyeségekkel bohóckodni!
  Rájöttek hogy túl tartós a napelem? :D Telítődik a piac,és baj lesz fiúk:? :) :) :)
 • suba53
  #5
  Van egy barátom, aki a Siemens-nél volt a napelemes részlegen vezető.
  Amikor ezekről beszélgettünk, ő is fotovoltaikus cellákat, modulokat emlegetett.
  Amikor a 80-as években disszidált, az általunk napelemként megismert technológia még csak gyerekcipőben járt, nem volt közismert fogalom.
  Amúgy szerintem jó az elnevezés. És mivel a napelemek nagy része is szilícium alapú, mint a félvezető integrált áramkörök zöme, így nem ördögtől való az az ötlet, hogy kombinálják a kettőt. Igaz, hogy a napelemek általában polikristályos szerkezetűek, a félvezetők meg egykristály szerkezetűek, de valahogy csak megoldják majd.
 • T_I
  #4
  Azt azért nem mondtad el, hogy miért kell a fotovoltaikust erőltetni a napelem, fényelem helyett, ami nagyon régen használatos
 • kvp
  #3
  Az uj angol szo valoszinuleg a fotovoltaic electronics kifejezesbol lett kepezve. Magyarabbul talan elektronikus napelem, vagy napelektroninka lehetne.

  Az arnyekolok napelemkent torteno hasznositasa egyebkent erdekes megoldas, valoszinuleg a sima feher motoros arnyekolok es a teljes erteku napelemek a teton olcsobb es hatekonyabb megoldast jelentenek. De az, hogy a napelemet egy aksicsomaggal integraljak alapvetoen erdekes koncepcio, a tesla fele powerwall is ezt teszi, csak egy huvosebb es hozzaferhetobb helyre teve az aksikat, tovabba az arnyekolok helyett a tetocserepeket valtja ki napelemekkel.

  ps: Apropo napelem, egy modern passziv hazban a tetot is erdemes ugyanolyan vastag anyagbol epitni mint a falakat. Persze a viz lefolyasa erdekeben ferdere, de akkor mar ha ferde erdemes lenne olyan dolesszogure, ami a napelemek szamara idealis. Es akkor a tetore csak egy viz szigetelo reteg kell, meg fole a napelmek. Mellekhataskent nincs az a vihar ami egy passzivhaz falnak megfelelo vastagsagu beton tetot elvisz. Meg olcsobb is mint gerendazni es cserepezni, raadasul a tetoter is teljes mertekben szigetelt a haz tobbi reszevel egyutt.
 • zakzag
  #2
  Mióta mértékegység az, hogy a google fordítója ismeri-e vagy nem az adott szót?Lehülyézel egy embert, mert egy új szót nem ismer a google fordítója?
  Az sem igaz, hogy a google nem ismeri, mert ha rákeresel a szó angol megfelelőjére (photovoltatronics), akkor kidob pár találatot, csak tudni kéne nyelveket.

  Tessék, itt van egy találat:
  https://pubs.rsc.org/en/content/articlepdf/2020/ee/d0ee02491k

  Senki nem erőltet rád semmit, egyszerűen a cikkíró szerint ezt így kell (szerintem helyesen) lefordítani.
  Ha pedig a nyelvi képességeivel vagy elégedetlen, akkor neked sem ártana megtanulni helyesen fogalmazni:
  "Megjegyzem mindkét szót a Chrome (Google) helyesírás ellenőrzője NEM ISMERI" = mindkét szót ugyan nem, de az egyiket igen. Helyesen:
  Megjegyzem, a Chrome helyesírás ellenőrzője egyik szót sem ismeri. Központozás is hiányzik.
 • T_I
  #1
  Te nagyon [email protected]@m ember! A "fotovoltatronik" szót a Google nem ismeri. Szerintem Te ugyan az vagy, aki a fotovoltaikust ráerőlteti az emberekre. Amikor előszőr megjelent, szintén egyetlen találat sem volt rá. Amit csinálsz, nem alkotó tevékenység, hanem önkényesség, szellemi szemetelés. Az utóbbira ott van a napelem, amit nagyon régóta használunk! Megjegyzem mindkét szót a Chrome (Google) helyesírás ellenőrzője NEM ISMERI