• kvp
    #3
    Az uj angol szo valoszinuleg a fotovoltaic electronics kifejezesbol lett kepezve. Magyarabbul talan elektronikus napelem, vagy napelektroninka lehetne.

    Az arnyekolok napelemkent torteno hasznositasa egyebkent erdekes megoldas, valoszinuleg a sima feher motoros arnyekolok es a teljes erteku napelemek a teton olcsobb es hatekonyabb megoldast jelentenek. De az, hogy a napelemet egy aksicsomaggal integraljak alapvetoen erdekes koncepcio, a tesla fele powerwall is ezt teszi, csak egy huvosebb es hozzaferhetobb helyre teve az aksikat, tovabba az arnyekolok helyett a tetocserepeket valtja ki napelemekkel.

    ps: Apropo napelem, egy modern passziv hazban a tetot is erdemes ugyanolyan vastag anyagbol epitni mint a falakat. Persze a viz lefolyasa erdekeben ferdere, de akkor mar ha ferde erdemes lenne olyan dolesszogure, ami a napelemek szamara idealis. Es akkor a tetore csak egy viz szigetelo reteg kell, meg fole a napelmek. Mellekhataskent nincs az a vihar ami egy passzivhaz falnak megfelelo vastagsagu beton tetot elvisz. Meg olcsobb is mint gerendazni es cserepezni, raadasul a tetoter is teljes mertekben szigetelt a haz tobbi reszevel egyutt.