Berta Sándor

A Rust programozási nyelvbe fektet be az Amazon

A társaság egyre nagyobb mértékben támaszkodik a Rustra.

Az Amazon Web Services (AWS) egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy anyagilag is támogatja a programozási nyelv fejlesztését. A projekt lehetővé teszi a Rust-közösség tagjainak, hogy használni tudják az AWS szolgáltatásait.

A társaság rendkívül sok felhőeszközéhez (Firecracker, Bottlerocket Linux-disztribúció stb.) alkalmazza a programozási nyelvet, s most közölte, hogy a jövőben még jobban erősíteni akarja a közösségben betöltött szerepét és pozícióját, illetve a megítélt támogatás összegét is. A távlati cél az, hogy a Rust ugyanolyan helyre kerüljön az Amazon életében, mint a Java vagy más technológiák és programozási nyelvek. Ezt segíti elő az OpenJDK saját verziója.

A Rustot, amely a C és a C++ biztonságos alternatívájának számít, eredetileg a Mozilla kezdte fejleszteni, a közösség azonban azóta folyamatosan növekszik. Az AWS most kiemelte, hogy bár nem ő indította el vagy tette sikeressé a projektet, de legalább a jövőbeli sikereihez szeretne hozzájárulni. Nemrég vált ismertté, hogy a Linux Alapítvány fejleszti a jövőben a Servo böngészőmotort, amely Rust programozási nyelven írtak. A Servo fejlesztését a Samsung és a Huawei kutatási részlege, a Futurewei is támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyerek01 #2
    Nem vagyok programozó, még csak szakmabeli sem hobbi szinten ismerkedem a kódolással.
    "...tul gyakran valtozik meg, hogy mi mit jelent ahhoz, hogy par hetnel hosszabb tavra lehessen tervezni vele."
    Ezt nem értem, az hogy változik inkább jó dolog szokott lenni, nem pedig rossz. Azért van az IDE hogy segítsen neked, jelöli ha egy kód, kulcsszó, metódus stb. már deprecated/obsolete, neked az nem baj, nem kell foglalkoznod vele hogy mi változott, mi újult meg, csak nem használod ha nem ismered. Attól még működik.

    "...legtobb mai nyelvnel egy space is eleg a tipus es a nev kozze..." Ide csak annyit, hogy kérdés van-e értelme a típusos nyelveket mainak tekinteni, tényleg az a jövő hogy egy változót kényszerítjük egyetlen adattípusra?

    "A ketkarakteres egyenlosegjeles es kotojeles nyilakrol mar nem is beszelve." Nekem itt nem tiszta, hogy ezt negatív vagy pozitív dolognak tekinted. Amennyiben negatív akkor nem értek egyet veled. -> Operátor elég hasznos (kötőjeles nyilas?)
    Pl.:
    static void printList(ArrayList<String> f) {
    f.forEach(e -> System.out.print(e + ", "));
    }
    Utoljára szerkesztette: nyerek01, 2020.11.27. 20:07:11
  • kvp #1
    Ez a nyelv nekem olyannak tunik, mint a ruby. Tud par erdekes dolgot, de bonyolultabb mint mondjuk a java es tul gyakran valtozik meg, hogy mi mit jelent ahhoz, hogy par hetnel hosszabb tavra lehessen tervezni vele. Eleve ha egy nyelv kettospontot hasznal valtozo definiciokhoz (fortran utan szabadon), amikor a legtobb mai nyelvnel egy space is eleg a tipus es a nev kozze, tovabba let kulcsszot es egyenlosegjelet hasznal amikor a legtobb mai nyelvnel eleg az egyenlosegjel (basic utan, de mar ott se kellett az elmult 30-40 evben), az mar eleve a tulbonyolitottsag egyik iskolapeldaja. A ketkarakteres egyenlosegjeles es kotojeles nyilakrol mar nem is beszelve. A mindenhol hasznalt kerdojeles es felkialtojeles makrok pedig kb. 40 eve avultak el a nehez kovethetoseguk miatt. Egyszeruen az osszes olyan otletet osszeszedtek, amit az elmult 30-40-50-60 evben kidobtak a fejlesztok mas nyelvekbol. A smalltalk eleganciajanak pedig a kozelebe sem tud erni, bar ahogy nezem nem is probalkoznak vele. (a modernebb nyelvek, pl. a java es a c# legalabb megprobaltak)