Berta Sándor

Európai politikusokat kémlelne ki az Amazon?

Az Európai Parlament tagjai levélben fordultak a kereskedelmi platform vezetőjéhez.

A Jeff Bezos alapító-vezérigazgatónak címzett levelet Leila Chaibi, a La France Insoumise nevű francia párt politikusa fogalmazta meg, s az Európai Parlament 36 képviselője és munkatársa írta alá. A dokumentum fő kérdése az volt, hogy a világ legnagyobb internetes kereskedője miért akar titkosszolgálati ügynököket felvenni azért, hogy politikusokat, szakszervezeti tisztségviselőket és munkavállalókat kémleljen ki. Ráadásul kifejezetten azok ellen irányulna a törekvés, akik az Amazon tevékenységét kritikákkal illethetik.

A levelet azután írta meg Leila Chaibi, hogy ismertté vált a kereskedelmi óriáscég két álláshirdetése is, amelyekben titkosszolgálati elemzőket keresett - ideális esetben francia és a spanyol nyelvtudással. A megfelelő személyek feladata lett volna a különböző lehetséges fenyegetések, például a szakszervezetek és az "ellenséges politikai vezetők" megfigyelése és az azok időben való felismerése.

Az ellenséges lépések közé tartoztak a menedzsment szerint a szakszervezetek és a kollektívák létrehozása a munkajogi lépések koordinálására, valamint a kritikus politikai intézkedések. Az álláshirdetéseket az Amazon később eltávolította, de azok az interneten továbbra is elérhetők maradtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #4
    Rá kell fogni, hogy hogy valójában ezt azért tenné, hogy a Kínaiaknak jelentsen. A többit majd Trump elintézi. Volt Amazon, nincs Amazon.
  • Kryon #3
    Úgy tűnik ötletet adtak Bezosnak amikor őt kémlelték ki. Mondjuk arra rá is ment a házassága, úgyhogy megfizette a tanulópénzt...
  • kvp #2
    Ez amerikaban sem megengedett. Megvalasztott politikust ellensegnek nevezni ott is a pofonfa razasanak szamit. Persze csak akkor ha az erintett cegnek nincs sajat tamogatott megvalasztott politikusa, mert akkor csak lobbizas. Mindazonaltal az usaban amig csak publikus adatokbol dolgoznak, addig legalis amit az amazonnal akarnak csak nem elonyos ha kuderul. Az EU-ban az uj adatvedelmi torvenyek szerint meg ezt sem szabad.
  • UUUU #1
    Persze az USÁkok kémkedhetnek, mert nekik szabad...