Berta Sándor

Az Apple-t és az Amazont is vizsgálják Német­országban

Az illetékes hatóság a két cég együttműködését akarja górcső alá venni.

A német Szövetségi Versenyhivatal újabb eljárást indított az Amazon ellen, amelyeknek keretében az Apple magatartását is tanulmányozni fogja, miután a társaság a kereskedelmi óriáscég beszállítójának, ezáltal partnerének számít. Andreas Mundt, a hivatal elnöke kijelentette, hogy tisztázni akarják, hogy az Amazon milyen mértékben kooperál a márkagyártókkal úgy, hogy azzal árt a harmadik félnek számító kereskedőknek.

Tavaly év eleje óta az Apple termékeit kizárólag megfelelő tanítvánnyal rendelkező kereskedők értékesíthetik az Amazon piacterének rendszerében. A helyzetet bonyolítja, hogy időközben ráadásul a vállalat is minősített Apple-kereskedővé vált.

A két fél között megkötött megállapodás ugyan a termékhamisítások elleni védelmet is szolgálhatja, de eközben akár kifogásolható is lehet, ha az együttműködés nem arányos mértékű és közvetlenül vagy közvetetten a piaci verseny kikapcsolására irányul. A Német Szövetségi Versenyhivatal többek között ezt akarja tisztázni az új eljárás során.

Az Amazon szóvivője közölte, hogy mindenben kooperálnak a német hatóságokkal és arra törekednek, hogy az ügyfeleiknek a legszélesebb termékválasztékot kínálják. Ezzel párhuzamosan hatalmas összegeket fektetnek be abba, hogy megvédjék a platformjukat a hamisított árucikkektől.

Az Apple szintén azt hangsúlyozta, hogy számára a vásárlói biztonsága a legfontosabb és a különböző részlegei világszerte folyamatosan együttműködnek a bűnüldöző hatóságokkal, a kereskedőkkel és az elektronikus kereskedelmi oldalakkal a hamisított termékek kiszűréséért.

A hivatal augusztusban bejelentette, hogy az árképzés befolyásolása miatt vizsgálja az Amazont, mert megalapozott volt a gyanúja annak, hogy a kereskedelmi óriás visszaélhetett a piaci pozíciójával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!