Berta Sándor

Átlátszó OLED-kijelzőt dob piacra a Panasonic

A társaság négy évvel az első prototípusok bemutatása után teszi elérhetővé az első kereskedelmi terméket.

A Panasonic bejelentette, hogy decembertől az ázsiai térségben megvásárolható lesz az első átlátszó OLED-képernyője. A kijelző 55 hüvelykes, Full HD felbontású lesz és kínálni fog egy klasszikus üzemmódot is, amelynek aktiválásakor kevésbé lesz átlátszó. A japán gyártó először az Amerikai Egyesült Államokban, Olaszországban, Németországban és Kínában rendezett különböző kiállításokon mutatta be az átlátszó OLED-képernyő első prototípusait. A végleges készüléket Tajvanban, Szingapúrban, Ausztráliában és Új-Zélandon lehet majd megvásárolni, a bevezető ára ugyanakkor még nem ismert.

A kijelző két változatban lesz kapható TP-55ZT110 és TP-55ZT100 jelöléssel. Az egyetlen különbség közöttük az úgynevezett Dimming Unit lesz, amely lehetővé teszi a fekete üzemmód aktiválását. Az utóbbi az átlátszó üzemmód alternatívája és a segítségével klasszikus OLED-képernyővé változtatható a termék. A fekete üzemmódban a panelen átmenő fény arányát csökkentik, hogy így érjék el a magas kontrasztarányt. A két modell egyaránt HDMI 1.4b szabványú csatlakozót kap és a panelek összes elemét egy vákuumeljárás keretében összeragasztják egymással, hogy minimálisra csökkentsék a tükröződéseket és javítsanak az átlátszóságon.


A Panasonic úgy vélte, hogy az átlátszó OLED-kijelzők a lakások mellett az üzletekben és a múzeumokban is elhelyezhetők lesznek, valamint a reklámok megjelenítésére is alkalmasak. Mindegyik képernyőt ellátták 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval és USB-porttal. Az utóbbi a szoftverfrissítésekhez lehet hasznos.

Augusztusban az LG Display a Pekingben lévő 6-os metróvonal és a sencseni 10-es metróvonal szerelvényeibe 55 hüvelykes átlátszó OLED-kijelzőket épített be. Azok segítségével a helyi utasok számos fontos információt, például az aktuális menetrendeket, az üzemzavarokkal kapcsolatos valós idejű adatokat, átszállási lehetőségeket, életstílussal kapcsolatos tanácsokat, a helyi repülőtérről induló járatok információit és időjárási adatokat olvashatnak le. Az OLED-képernyőket a meglévő ablakokra szerelték fel és mivel azok átlátszók, ezért továbbra is ki lehet tekinteni rajtuk, de eközben a megjelenített információk is jól láthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #4
    Ablakba kirakni és azon csapatni a játékot, vagy a darabolós gyilkosos filmet.

    Vajon ezzel megsértené az ember a szerzői jogokat hogy nagy nyilvánosság előtt játsza le? Vagy ez lenne a kiskapu?
  • takysoft #3
    A Xiaomi átlátszó TV-je már vagy fél éve megjelent. :)
    Linus le is tesztelte.
    Spoiler: egy rakás szar :D De kereskedelmileg kapható.
    Spoiler2: A Panasonic-tól se várok többet :)
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2020.11.26. 00:26:05
  • VolJin #2
    Ott azért volt átlátszó a kijelző, hogy mögötte is lássa a kamera a fénykardozást! :-)
  • noland #1
    Hol tart már a Star Wars :o