Berta Sándor

Hatékonyabb madár­megfigyelésre lesz lehetőség

Egy új fejlesztés több szempontból is javít a folyamaton.

Az Oszakai Egyetem kutatói egy olyan kamerarendszert fejlesztettek ki, amely az alkalmazott mesterséges intelligenciának köszönhetően teszi lehetővé a különböző madarak és más vadállatok eddiginél hatékonyabb megfigyelését. A megoldás ugyanis csak akkor kapcsolja be a sokat fogyasztó képszenzort, ha más érzékelőktől olyan jelek érkeznek, hogy valami érdekes vagy szokatlan dolgot lehet látni a készülék környezetében. Az új módszer miatt az eddiginél több értékes adatot lehet rögzíteni ugyanazon akkumulátorkapacitás mellett.

A szakemberek már elvégezték az új kamerarendszerrel az első teszteket a Japán partjainál lévő szigeteken és sikerült a madarak eddig ismeretlen viselkedést dokumentálniuk a táplálékkeresés közben. Takuya Maekawa, a kutatók egyike elmondta, hogy az állatok életét megfigyelő úgynevezett bio-logger eszközöknek kompaktaknak és könnyűeknek kell lenniük, mert általában alacsony az üzemidejük. Ezért nehéz volt eddig rögzíteni az állatok életének érdekes és ritka pillanatait. Az új fejlesztéssel ez alapvetően megváltozott.

A rendszer olyan szenzorokra épít, mint a gyorsulásmérők és a GPS-vevőegységek, s a gépi tanulásnak köszönhetően képes megbecsülni, hogy mikor érdemes aktiválni a képszenzort. Joseph Korpela, a csapat másik tagja közölte, hogy a sirályok táplálékkeresési kísérleteinek megfigyelése jelentős mértékben feljavult, a korábbinál 15-ször nagyobb eséllyel sikerült dokumentálni ezeket a folyamatokat. Maekawa úgy vélte, hogy az új megoldás segíthet a vadorzók, illetve az embereknek különböző járványokat átadó vadállatok felkutatásában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!